Росен Христов намекна, че ПП купували газ на завишени цени, те го опровергаха

Ружа Райчева 09 ноември 2022 в 15:00 1578 1

Кирил Петков и Асен Василев в Народното събрание

Снимка БГНЕС/Благой Кирилов

Кирил Петков и Асен Василев в Народното събрание

По време на днешното си изслушване служебният енергиен министър Росен Христов намекна, че твърденията на ГЕРБ, че "Продължаваме промяната" са купували природен газ на завишени цени след скъсването на отношенията с "Газпром", са верни. На свой ред от ПП настояват, че Христов лъже.  

ПП обявиха извънреден брифинг в Народното събрание след изслушването на Христов относно доставките на газ в България от 27 април 2022 г. досега. Съпредседателят на ПП Кирил Петков каза, че е нелепо министърът на енергетиката да сравнява цената на газ от средата на кризата с цена на доставчик, който е престанал да доставя газ на България (бел.ред. "Газпром").

"Същият този министър, въпреки опита си от над десет години в Москва, в продължение на месец се опитваше да договори с "Газпром" доставки и видя, че това е невъзможно. Да сравняваш цена на съществуващи доставки в средата на най-голямата енергийна криза в Европа, с какво би доставил "Газпром", ако продължаваше да доставя, е нелепо", каза Петков. 

Депутатът от ПП Венко Сабрутев обобщи, че Христов неаргументирано е потвърдил тезата на ГЕРБ, че ПП са купували газ на по-висока цена след прекратяването на доставките от страна на "Газпром". Той показа графика колко би била цената на природния газ, ако договорът с "Газпром" беше в сила през лятото:

"Ако купувахме от тях в този момент, от който са фактурите, които ГЕРБ разнасяха по студиата, щяхме да плащаме по 160 евро/мегаватчас. А ние в този момент сме купували на цена между 107 и 110 евро/мегаватчас."

Сабрутев добави, че се надява да стане ясно, че казаното от Росен Христов е лъжа и че е явно, че ПП дори при форсмажорни обстоятелства пак са купували природен газ на по-ниски цени.

Другият съпредседател на ПП Асен Василев допълни, че седемте танкера с втечнен газ са били договорени от кабинета "Петков" два работни дни преди да се разпусне правителството. "Благодарение на това, ние имаме газ сега", обяви той. 

Междувременно след изслушването си Христов обяви, че приетото днес проекторешение, с което парламентът възложи на Министерски съвет да осигури условия за лицензиране и експресно сключване на договор за доставка на неруско ядрено гориво, де факто валидира стъпките, които Министерството на енергетика вече изпълнява: 

"Радвам се, че Народното събрание мисли по същия начин като нас - че трябва да има лицензиране преди сключване на договор. Но то трябва да се случи по каналния ред, а не експресно. Не смятаме да влияем на този орган (бел. ред. Агенцията по ядрено регулиране) и да прескачаме правила."

Според него компаниите, които искат да доставят гориво на АЕЦ "Козлодуй", трябва "да си извървят пътя, за да си лицензират горивото".

По отношение на АЕЦ "Козлодуй" енергийното министерство върви по план, каза още енергийният министър Росен Христов в кулоарите на парламента. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови