Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Правителството да договори доставка на неруско ядрено гориво, реши НС

Ружа Райчева 09 ноември 2022 в 13:05 1186 1

Председателят и зам.-председателят на енергийната комисия Делян Добрев (ГЕРБ) и Радослав Рибарски (ПП) гласуват

Снимка БГНЕС/Благой Кирилов

Председателят и зам.-председателят на енергийната комисия Делян Добрев (ГЕРБ) и Радослав Рибарски (ПП) гласуват "за" проекторешението по време на обсъждане в парламентарната комисия

Народното събрание възложи на служебния кабинет да осигури условия за лицензиране и сключване на договор за доставка на неруско ядрено гориво.

От 203 гласували народни представители "за" бяха 156, "против" - 46, а въздържали се нямаше. Против гласуваха само парламентарните групи на "Възраждане" и БСП.  Проекторешението, внесено от ГЕРБ, предлага ускорено сключване на договор за доставка на неруско ядрено гориво за пети енергоблок на АЕЦ "Козлодуй", със срок за първа доставка и до април 2024 година.

В текста на приетото проекторешение изрично се подчертава, че потенцителните доставчици трябва да гарантират пълна независимост на използваните технологии и лицензи от доставчици и юридически лица, регистрирани в Русия.

"В нестабилната ситуация, в която се намира Европа и света покрай войната в Украйна, българското правителство трябва в спешен порядък да гарантира своята енергийна и национална сигурност като осигури възможност за използване на алтернативен тип ядрено гориво за атомната централа в Козлодуй, който да е напълно независим от руски доставчици", аргументират се вносителите.

ГЕРБ посочват, че липсата на диверсификация на доставките на ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй" е заплаха за цялата българска икономика, не само за енергетиката.

БСП: Искате да повторите безобразията с газовите доставки

По време на обсъждането депутатът от "Продължаваме промяната" (ПП) Владимир Табутов заяви, че партията му категорично ще подкрепи такова "отговорно" решение: "Важно е да се отбележи, че този процес е доста закъснял и в момента крие рискове. Може да се направи аналогия с предишния процес с диверсификацията за доставките на газа", каза той. 

Бившият енергиен министър от ГЕРБ и основен вносител на проекторешението Делян Добрев го контрира, че лидерите именно на ПП носят отговорност: "Казвате, че е закъснял, а какво свръшихте вие за тези 20 месеца?", попита той. Табутов отвърна лаконично: "Вие сметнахте 20, но според мен са 7 месеца. Така или иначе не е имало какво да се случи, защото процесите в ядрената енергетика са изключително дълги". 

Борислав Гуцанов от БСП заяви, че след "безобразията с газовите доставки", народните представители явно са готови да направят същото по отношение доставките на ядрено гориво. Той предупреди депутатите да не излагат енергийната сигурност на риск. Според Гуцанов такова проекторешение е "пречка":

Да не се окаже в един момент, че нямаме от кого да вземем ядрено оръжия и това, което стана с газовите доставки, да стане много по-остро и с ядрената ни енергетика. (...) Правим всичко възможно да влезем в криза!" 

Борислав Гуцанов е на мнение, че България не трябва да се ангажира, с която и да е компания, независимо дали тя е американска или руска, а да гледа националния си интерес. Въпросът за ядрените доставка е само в компетенцията на независимата "Агенцията за ядрено регулиране" (АЯР), каза още той. 

Делян Добрев отговори на Гуцанов, че ГЕРБ не "казват на АЯР какво да прави", а че възлагат на Министерски съвет да обезпечи дейността на АЯР - съответно служебният кабинет ще трябва да гласува постановление, с което увеличава бюджета на агенцията. 

След 15-минутна почивка Гуцанов поиска представители на АЯР да дойдат и тогава да продължи заседанието. Съпартиецът му Георги Свиленски предложи обсъждането да се отложи за по-късно през деня и да се премине към следващите точки от дневния ред. 

Предложенията не бяха приети и малко след това депутатите преминаха към гласуване. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!