Протестна мрежа: Новият шеф на БНБ беше избран точно както Иван Искров

OFFNews 16 юли 2015 в 18:50 8682 2

От "Протестна мрежа" (ПМ) смятат, че начинът, по който беше избран новият управител на БНБ Димитър Радев и начинът, по който предстои да се гласуват предложените от него подуправители, е  обезпокоителен знак от коалиционното управление.

Това става ясно от съобщение, публикувано на страницата на организацията.

В него от ПМ подчертават, че по време на процедурата за избор на нов гуверньор не е имало дискусия по наистина важни въпроси.

Те дори заявяват, че изборът на Радев е бил направен точно като този на Иван Искров.

Ето какво написаха от "Протестна мрежа" по повод новия управител на БНБ и неговите подуправители:

След половинчатия и изкривен доклад на парламентарната комисия за причините за фалита на КТБ, виждаме втори обезпокоителен знак от сегашното коалиционно управление – начина, по който беше гласуван от парламента новия управител на БНБ Димитър Радев и начина, по който предстои да се гласуват предложените от него подуправители Димитър Костов, Калин Христов и Нина Стоянова.

Смятаме, че истинска дискусия по проблемите на разклатената банкова система липсваше и отново цялата процедура по избора на управител централната банка маскираше предварително взето решение – точно както бе гласуван и управлявалия два мандата досегашен управител на БНБ Иван Искров. Липсваше както конкретика, така и принципна дискусия за начина, по който законово се урежда банковия надзор и какви са неговите функции и отговорности.

Припомняме, че още през 2014г. изготвихме становище, според което управителния съвет и лично управителя на БНБ носят не само морална, но и наказателна отговорност за допуснатия регулаторен провал в случая КТБ. Становището е предадено на прокуратурата, но вече осем месеца нямаме отговор от нея.

Особено сме притеснени от предложението бивш финансов министър от времето на баковите фалити през 1996-97г. да поеме надзора на банковата система. Смятаме това за стъпка с тотално грешно послание, след като вече стана пределно ясно, че българските институции и регулатори не са научили нищо от тази банкова криза. Наказани за източването на половината български банки също нямаше, както и сега за КТБ.

Ето какво не чухме от новия управител и предложения екип от подуправители:

Как точно смятат да върнат разклатеното доверие в банковата система?

Ще разследват ли докрай какво се е случвало точно в КТБ и как точно се е допуснал този фрапиращ случай на регулаторен провал?

Как ще се запълни вакуума в надзора на банките между БНБ, Комисията за финансов надзор и одиторите, който стана скандално видим в случая КТБ?

Как ще предотвратят в бъдеще отново да имаме бездействащ Управителен съвет на БНБ, който се оказва и че не носи никаква отговорност, дори се преизбират отново?

Защо БНБ мълчи по важни журналистически разследвания относно български банки и не само не реагира, а дори си позволява натиск върху разследващите медии?

Какви етични правила ще спазва новия екип или отново пеенето между регулатори и поднадзорни лица ще е само минимално провинение „което не се отразява на техния обективен и професионален надзор”?

Ще има ли промяна в начина, по който се избира Управителния съвет на БНБ, защото сегашният, меко казано, поставя много въпросителни за тяхната независимост и професионализъм?

Какво е възнаграждението на управителя и УС на БНБ и какви отговорности стоят срещу него?

И накрая въпрос, който напразно очаквахме управляващите да поставят – не е ли дошло времето за международен конкурс за управител на БНБ?

Очаквахме да видим, че изводите от аферата КТБ са направени, но за съжаление това не се е случило. Остава ни единствено да се надяваме, че скоро ще има и европейски надзор над банковата система, за да чувстват българските граждани и фирми сигурност за своите пари както като спестители, така и като данъкоплатци, които накрая покриват сметката за банковите провали.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!