Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Реформатори и ГЕРБ отиват заедно на балотажа в Сърница

OFFNews 17 март 2015 в 21:23 1941 2

Снимка БГНЕС/ЛЮБОМИР СПИРОВ

Реформаторският блок ще подкрепи кандидата на ГЕРБ на балотажа в Сърница срещу номинацията на ДПС. Договорката между коалиционните партньори стана след среща в парламента между зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов и съпредседателя на Реформаторския блок Радан Кънев.  

Двете политически формации обсъдиха как сътрудничеството за изборите в най-младата община в неделя да бъде модел на взаимодействие и за предстоящите местни избори.

Всяка формация ще има отделно решение за кандидатура в конкретна община, но когато се стигне до балотаж, ще се подкрепи кандидата на ГЕРБ или РБ с най-голям резултат. На други места двете формации могат да издигнат общ кандидат.

Именно на втория тур в Сърница в неделя споразумението на коалиционните партньори ще бъде изпробвано на практика. Там Реформаторският блок ще застане зад кандидата на ГЕРБ, за да не спечели кандидатът от ДПС.

"Едни опоненти в предизборната кампания днес могат да си стиснат ръката и да покажат, че изборите минават съвместно между ГЕРБ и РБ. Това е първа стъпка и добра стратегия за предстоящите местни избори", обясни Цветан Цветанов.

"В оставащите дни двамата опоненти съвместно да минат във всички населени места, да разяснят, че силата в тази съвместна инициатива да работим заедно ще бъде факт и те ще могат през настоящите дни да убедят всички, че трябва да бъдем заедно", каза още зам.-председателят на ГЕРБ и уточни, че става дума за съвместна работа, а не политически договорки.

Той се похвали, че обединението дошло в името на това да постигнат местно парламентарно мнозинство в родопската община. Щели да разчитат и на 27-те гласа, дадени за БСП, защото понякога и толкова били решаващи.

От своя страна лидерът на ДСБ Радан Кънев посочи, че на изборите в Сърница се е счупил митът за монопола на ДПС върху вота на българските мюсюлмани, както и митът за ксенофобския характер на настоящото управление на страната.

"Хиляди български мюсюлмани избраха ГЕРБ и РБ в една остра и достойна конкуренция помежду им, дадоха им мнозинство в общинския съвет, за да управляват заедно. Община Сърница ще бъде управлявана от мнозинство в общинския съвет от ГЕРБ и РБ съвместно. На база на много силна кампания ще има кмет, излъчен от това общо мнозинство", заяви Кънев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Подкастът на OFFNews