Редовните пътнически полети между София и Скопие започват от 27 март (обновена)

Йорданка Веселинова, София-Скопие 11 февруари 2022 в 16:41 2735 0

Снимка OFFNews

Редовните пътнически полети между София и Скопие започват от 27 март, стана ясно по време на съвместната пресконференция на делегациите на България и Северна Македония в Клуба на депутата в Скопие.

"Ще положим всички усилия пътят до граничен пункт "Клепало" да бъде готов до края на годината", заяви Николай Събев. 

Той поясни, че отсечката от българска страна е дълга около 13 км, но изграждането й може да започне след получаване на разрешение от Министерството на околната среда след определена процедура.

ко имаме разрешение от еколозите да можем да работим, от Министерството на регионалното развитие на България са готови незабавно да започнат да строят."

"Днешното откриване на авиолинията приемам не като политически акт, а като икономически проект с висок потенциал", заяви министърът на туризма Христо Проданов.

Той отбеляза още, че през 2019 г., преди COVID-19, над 500 хил. граждани на Рeпублика Северна Македония са посетили България. Също толкова български граждани са посетили Република Северна Македония, което по думите му "е показател за големия потенциал" на линията.

Македонският му колега Крешник Бекташи пък увери, че Северна Македония ще работи за увеличаването на броя на туристите от двете страни на границата, като отбеляза, че за това ще бъдат направени необходимите инвестиции в жп транспорт и пътища.

Първият полет до Скопие в снимки

Обещанието дойде след първия директен полет по възобновената линия между двете столици. През януари след визитата премиера Кирил Петков в Скопие той обеща, че редовните полети ще стартират през март.

Янко Иванов, снимка: OFFNews

Собственикът на българската авиокомпания "Гъливер" Янко Иванов заяви, че полетите по линията София-Скопие няма да се ползват с държавна субсидия.

"Не смятам да отварям нещо, което ще затваря", с тези думи той отговори на въпрос дали линията е печеливша.

Планира се натовареността им да е между 65% и 70%, а цената ще е ясна след 5 или 10 дни. Честотата на полетите и дали ще има сезонни линии до други дестинации ще се реши въз основа на интереса на туроператорите. В момента се обсъжда продължаването на линията по маршрут Скопие-Тирана. 

Собственикът на "Гъливер", който преди дни получи разрешение от Министерския съвет за полети до Мале и Тайланд, допълни, че те ще започнат през октомври.

Той допълни, че полетите между Русе и София ще стартират, когато летището в крайдунавския град бъде приключено.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!