РБ няма подкрепи единствения кандидат за подуправител на БНБ

Нели Чолашка 12 февруари 2015 в 15:43 2283 0

Найден Зеленогорски

Реформаторският блок няма да подкрепи Димитър Костов за подуправител на БНБ на мястото на отстранения Цветан Гунев заради източването на КТБ.

Това обяви съпредседателят на парламентарната група на Реформаторския блок Найден Зеленогорски.

Костов беше предложен за поудправител на Националната банка с ресор "Банков надзор" от управителя Иван Искров

По закон единствено управителя на БНБ може да номинира подуправители, каза пред бюджетната комисия финансовият министър Владислав Горанов, с което искаше да подскаже на депутатите, че нямат избор.

"Димитър Костов беше министър на финансите в трудно време, когато фалираха 13 банки – не сме забравили това . Ще убедим колегите от другите политически сили, че трябва да се търси друго решение", коментира Зеленогорски. 

Той се мотивира с факта, че УС на БНБ носи своята отговорност за кризата с КТБ, а ръководството на БНБ трябва да направи вътрешно преструктуриране и да заработи по-ефективно.

Зеленогорски напомни, че България има и други професионалисти, които могат да заемат отговорния пост, за да може обществото и цялата система да са спокойни.

Трябва промяна и затова е по-логично да се търси по-добро решение за подуправител, категоричен бе съпредседателят на групата на Реформаторите.

Димитър Костов беше финансов министър в кабинета на Жан Виденов. След падането на кабинета "Виденов" кариерата му продължава в банковия сектор – бил е изпълнителен директор на Централна кооперативна банка, а след това и на Алианц банк България. Бил е и председател на управителния съвет на Асоциацията на търговските банки.

Той е член на Управителния съвет на БНБ и подуправител, ръководител на управление "Банково", от 11 юни 2005 година.

Костов трябваше да бъде представен и изслушан тази седмица от бюджетната парламентарна комисия, но заради спорната ратификация на нов държавен дълг от 16 млрд. лв. и удълженото заседание на парламента в сряда заради Закона за МВР изслушването се отложи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови