"Морално е Иван Искров да подаде оставка"

Александра Маркарян 06 ноември 2014 в 17:52 3387 1

Менда Стоянова, ГЕРБ

Снимка Сергей Антонов

Менда Стоянова

"Парламентът няма правомощия да поиска оставката на Иван Искров, няма основания по закон да го прави. Ако има такава оставка, тя ще бъде изцяло морален акт от негова страна."

Това заяви председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова (ГЕРБ) след закрито изслушване на служебния министър на финансите Румен Порожанов за последствията от кризата в Корпоративна търговска банка (КТБ).

Тя коментира, че с отнемането на лиценза на банката (решението за това бе взето на 6 ноември от УС на БНБ) Централната банка "прехвърли топката от своята градинка в градината на държавата и правителството" и подчерта, че на заседанието финансовият министър е изразил "сериозно разочарование от взаимодействието си с БНБ по времето, когато нямаше Народно събрание, а КТБ беше под специален надзор".

Седмица по-рано, по време на разискване за възможните варианти за развитие по казуса "КТБ" на заседание на бюджетната комисия, Стоянова попита ръководството на БНБ какво са правили 4 месеца и защо не са разговаряли с представители на финансовото министерство за реално решаване на проблема с банката, която бе поставена под специален надзор заради риск от неплатежоспособност на 20 юни. Отговорът на един от подуправителите на БНБ - Димитър Костов - беше, че БНБ не били длъжни да си общуват с МФ и МФ не били длъжни да си общуват с БНБ. Въпросът на Стоянова бе провокиран от оправданието на управителя на БНБ, че не можел да даде експертно становище дали Народното събрание да променя закона така, че да се даде шанс за спасяването на банката или да остави автоматизираната процедура да доведе до фалита й, защото от него нищо не зависело - не той решавал дали държавата може да отпусне финансова помощ.

На същото заседание управителят на БНБ Иван Искров обяви, че сам ще подаде оставка, "след като решим казуса "КТБ".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!