Кадиев: Димитър Костов ще наследи Цветан Гунев в БНБ

Ива Оприкова 23 януари 2015 в 12:55 2506 0

подуправителят на БНБ Димитър Костов

"Вече полуофициално ГЕРБ ще номинират сегашния подуправител на БНБ Димитър Костов за подуправител по надзора на мястото на отстранения Цветан Гунев". Това прогнозира депутатът от БСП Георги Кадиев.

Вчера парламентът освободи единодушно Гунев поради невъзможността му да изпълнява служебните си задължения за повече от шест месеца.

Ако бъде избран, Костов ще довърши мандата на Гунев, който изтича в средата на 2019 г. и ще оглави "Банков надзор".

Засега няма информация да има ясен кандидат, който да поеме досегашните му функции като подуправител на управление "Банково", тъй като двете позиции не могат да се съвместяват. Сега под ръководството на Костов са дирекциите в БНБ, които се занимават с банкова политика, статистика, главно счетоводство, депозитар на държавни и гарантирани от държавата дългове.

"Аз ще гласувам против. Да, той е бивш министър на червен кабинет и два пъти издиган за подуправител на БНБ именно от БСП. Но това сега няма значение. Единственото важно е поведението на БНБ по кризата с КТБ, и то бе пълен, стопроцентов провал. Вината на Гунев е най-голяма, но целият Управителен съвет на БНБ не може да се крие зад него и ни лук ял, ни лук мирисал", коментира още червеният депутат.

Димитър Костов е член на Управителния съвет на БНБ и подуправител, ръководител на управление "Банково", от 11 юни 2005 година. Кариерата му в банковия сектор преминава през различни позиции както в търговските банки, така и в БНБ. В първите години на прехода той беше заместник-министър, след което оглави Министерството на финансите в правителството на Жан Виденов.

След падането на кабинета "Виденов" кариерата му продължава в банковия сектор – като изпълнителен директор на Централна кооперативна банка, а след това и на Алианц банк България. Бил е и председател на управителния съвет на Асоциацията на търговските банки.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!