Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Депутатите ще изслушват единствения кандидат за подуправител на БНБ - Димитър Костов

Само управителят на Националната банка може да предлага подуправители

Нели Чолашка 05 февруари 2015 в 10:29 4097 1

Димитър Костов

Депутатите приеха процедурните правила за изслушване на единствения кандидат за подупарвител с ресор „Банков надзор“ в БНБ - Димитър Костов.

Очаквано той беше предложен преди седмица от управителя на БНБ Иван Искров. В началото на процедурата по изслушването Искров ще направи представяне в две минути.

Костов ще трябва да изложи в рамките на 10 минути своята концепция и да отговаря на поставени въпроси.

Гласуването ще бъде явно, а ако не събере необходимите гласове, депутатите ще чакат нова номинация.

По закон единствено управителя на БНБ може да номинира подуправители, напомни преди седмица на бюджетната комисия финансовият министър Владислав Горанов, с което искаше да подскаже на депутатите, че нямат избор.

В края на януари парламентът освободи единодушно подуправителя Цветан Гунев поради невъзможността му да изпълнява служебните си задължения за повече от шест месеца.

В мотивите за освобождаването на Гунев се посочва, че към момента срещу него са повдигнати две обвинения за действия, извършени като подуправител на БНБ, ръководещ управление "Банков надзор". Като допълнителна пречка за упражняване на правомощията му се явявало и отнемането по искане на прокуратурата на достъпа до класифицирана информация. Освен това с решение на Софийския апелативен съд Гунев бе отстранен окончателно от длъжност.

Ако бъде избран Костов ще довърши мандата на Гунев, който изтича в средата на 2019 г. В момента под ръководството на Костов са дирекциите в БНБ, които се занимават с банкова политика, статистика, главно счетоводство, депозитар на държавни и гарантирани от държавата дългове.

"Аз ще гласувам против. Да, той е бивш министър на червен кабинет и два пъти издиган за подуправител на БНБ именно от БСП. Но това сега няма значение. Единственото важно е поведението на БНБ по кризата с КТБ, и то бе пълен, стопроцентов провал. Вината на Гунев е най-голяма, но целият Управителен съвет на БНБ не може да се крие зад него и ни лук ял, ни лук мирисал", написа преди време във Facebook Георги Кадиев, депутат от БСП.

Димитър Костов беше финансов министър в кабинета на Жан Виденов. След падането на кабинета "Виденов" кариерата му продължава в банковия сектор – бил е изпълнителен директор на Централна кооперативна банка, а след това и на Алианц банк България. Бил е и председател на управителния съвет на Асоциацията на търговските банки.

Димитър Костов е член на Управителния съвет на БНБ и подуправител, ръководител на управление "Банково", от 11 юни 2005 година.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!