И Цацаров сговарял ВСС за Владимира Янева

OFFNews 24 ноември 2015 в 18:43 5055 3

Главният прокурор Сотир Цацаров се е срещнал с членове на Висшия съдебен съвет няколко дни преди заседанието, на което беше отстранена бившия председател на Софийския градски съд Владимира Янева. 

На срещата Цацаров обявил, че ако премиера Бойко Борисов продължава да му оказва натиск, ще поиска отстраняването на Янева, а след това разговарял лично с Янева по телефона, за да ѝ съобщи, че срещу нея е образувано досъдебно производство, съобщи "Биволъ". 

На срещата присъствала Милка Итова, която споделила с Теди Дренска (позната от тефтерчето на Красьо Черничкия), а Дренска на свой ред докладвала на Янева какво се е обсъждало.

Нов изтекъл запис от разговор между Владимира Янева и Румяна Ченалова дава светлина върху тайната среща при Цацаров на 17 февруари 2015 г., два дни преди заседанието на ВСС, на което Янева беше отстранена.

На срещата с Цацаров бил поканен и председателят на Върховния административен съд Георги Колев, който обаче бил уведомен в 6 часа вечерта и не се явил. На другата сутрин Колев говорил с Янева и ѝ казал какво е станало на срещата: „Главният прокурор каза, ако Бойко продължи да го натиска, няма да издържи на натиска, ще образува срещу тебе да ти иска отстраняване“.

Самият Цацаров се обадил по-късно на Владимира Янева от вътрешния си телефон вечерта на 18 февруари, за да ѝ съобщи: „образувано е производство срещу тебе и утре ти внасяме в Съвета отстраняването“.

Преди дни Сотир Цацаров отрече да е разговарял с Янева след образуването на досъдебно производство срещу нея. 

Ето и какво се казва в новия запис:

„Владимира Янева: И, снощи. Главният прокурор звъни. Аз разбирам, че имало някаква среща на Съвета, която е била оня ден. На която среща главният прокурор им го е казал това нещо. Обаче им е казал да мълчат, да не казват, че трябва да ми гласуват отстраняването.

Те са били малка група. Не мога да ти кажа колко души. Но примерно тия, които са най-мои хора: Светла Петкова, Мария Кузманова не са били поканени.

Милка Итова е била, обаче са ѝ казали, че просто ако си отвори устата, ще стане страшно.

И се е коментирало това, че ми се иска отстраняването и че те трябва да ме отстранят.

На Жоро Колев са се обадили в 6 вечерта и са му казали, че има такава среща и той е казал: „Хубаво, де, вие сега ли се сетихте да ми кажете?“. Нали, в смисъл: Аз в 6 вечерта… сега тепърва къде да идвам? Трябваше да ми кажете по-рано като сте се разбрали.

И снощи може би 7-8 беше, звъни ми главния прокурор, от вътрешния си номер, значи не си беше тръгнал от работата, и ми казва: "Искам да го чуеш от мене, а в същия момент Милка Итова се вижда с една наша обща приятелка, тази Теди Дренска.

И казва на Теди Дренска: "Много съм притеснена, не знам какво да правя. Сотир каза, че образува производство срещу нея, ще ѝ иска отстраняването".

И тя ми звъни, естествено, и вика: Влади, аз не можах да не ти кажа. И дойде и ми го каза и аз вече подготвена.

В същия момент Жоро Колев ме вика сутринта и ми казва: "Главният прокурор каза, ако Бойко продължи да го натиска, няма да издържи на натиска, ще образува срещу тебе да ти иска отстраняване".

И вече вечерта Сотир ми звъни в 7 или 8 и ми казва: „Искам от мен да го разбереш. Утре ти внасям в Съвета, че е образувано…“. Не, „образувано е производство срещу тебе и утре ти внасяме в Съвета отстраняването“.

Новият запис дава основание за съмнение върху безпристрастността на ВСС и на Етичната комисия, която образува проверка по записите, понеже не е ясно точно кои членове на ВСС са участвали в тайната среща с Цацаров и дали не са сред членовете на Етичната комисия.

Действията на Етичната комисия на ВСС до момента говорят именно по-скоро за опит да се потули случаят, отколкото да се изяснят всички факти.

След като Янева даде обяснения пред ВСС миналата седмица стана ясно, че тя е била питана дали има куче, но не е била питана дали е имала размяна на съобщения с премиера Бойко Борисов.

Комисията до момента не е направила никакви постъпки, за да получи разпечатки от комуникациите на замесените в скандала от тях самите или от мобилните оператори. 

От новия запис става ясно, че казаното от Владимира Янева може да се потвърди от разпечатките на централата на Съдебната палата, тъй като според Янева Цацаров ѝ се е обадил от служебния си телефон. От записите на камерите пък може да се разбере дали Янева се е срещала с Цацаров в кабинета му, седмица преди да бъде отстранена, както се говори в по-рано публикуван запис.

От "Биволъ" обясняват, че са изпратили конкретно запитване за разпечатките и записите от камерите до прокуратурата още преди седмица, но отговор до момента няма.

Съмненията в безпристрастността и легитимността на Етичната комисия да разследва случаят по същество изразиха до момента Съюзът на съдиите и председателят на ВКС Лозан Панов. Именно заради тези съмнения Биволъ се въздържа да предостави на тази комисия записите, които тя вече два пъти изиска с официални писма.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!