Разузнавателните служби или ни дадоха подвеждаща информация за Украйна, или нямат източници

Радев заяви пълна подкрепа за службите, може би защото всички сегашни шефове на разузнаването са негови назначения, заяви Атанас Атанасов

Ружа Райчева 09 март 2022 в 12:14 6828 4

Снимка OFFNews

Разузнавателните служби или са дали подвеждаща информация на Народното събрание относно потенциалния риск от война в Украйна, или не разполагат с надеждни източници.

Това заяви съпредседателят на "Демократична България" и председател на комисията по сигурност ген. Атанас Атанасов на брифинг в парламента. 

Около месец преди да започне войната в Украйна, парламентът проведе извънредно заседание на закрити врата, на което изслуша шефовете на службите за сигурност относно потенциала от военен конфликт. Днес ген. Атанасов прочете няколко цитата от засекретеното заседание, без да казва чии са. 

"Смятаме, че информацията от българските служби невинаги е коректна и ще си позволя в тази връзка да ви посоча няколко извода, които чухме на закритото заседание през януари. Няма да кажа службите, само изводите. Първи цитат: "Нашите прогнози са, че в краткосрочен план не се очаква да има мащабен военен конфликт". Втори цитат: "Мащабна руска офанзива срещу Украйна не се очаква в следващите месеци." И на последно място една от службите сподели, че не вижда вероятност да има мащабна бежанска война", заяви той. 

Съпредседателят на ДБ каза, че правят това изявление със загриженост, защото близо до България има война и е изключително важно институциите да действат координирано в тази кризисна ситуация.

"За да могат да бъдат вземани правилни решения, е важно на първо място Министерски съвет и другите органи да получават надеждна информация от службите за сигурност. Нашите служби заявиха, че рисковете за война в Украйна се преувеличават", обяви Атанас Атанасов. 

Той заяви, че тук се поставя въпросът дали нашите служби са неспособни и не разполагат с надеждни източници, или това, което се е споделило пред парламента е било подвеждаща информация. 

"Ние ще предприемем действия, за да изясним каква е истината, за да можем да очакваме промени в работата на нашите служби. Вчера президентът Румен Радев заяви пълна подкрепа за службите, може би защото всички сегашни шефове на разузнаването са негови назначения. Но съгласно Конституцията на България, МС е този който осигурява обществен ред и сигурност в страната, и там трябва да бъдат вземани решенията", смята ген. Атанасов. 

От ДБ заявиха още, че очакват промяна в реда на разузнавателни служби у нас и ще направят всичко възможно, за да изяснят какви са способностите им и могат ли да осигуряват надеждна информация.

"Нека не бързаме с оставките, нямаме намерение да разклащаме службите, ние искаме те да бъдат стабилизирани", каза Атанас Атанасов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

2

Стефан

09.03 2022 в 12:45

Руснаците изглежда все пак са знаели.
Някъде някакви документи са намерили, и ми се струва че много повече, от оная заповед, която вече показаха. Заговори се, че Киев е щял да нападне Донбас на 25-ти, което значи, че руския удар на 24-ти е бил превантивен.
Заговориха също така, че изясняват как и доколко в подготовката на удара срещу Донбас е участвало нато, или отделни западни страни. Звучи смислено.
Така че, службите са казали точно каквото им е казало нато. При планове за смазване на Донбас за три денонощия, очевидно не става дума нито за голяма война, нито за много бежанци. А какви са били плановете на руснаците, нато очевидно не е знаело.

6145

1

kokoten

09.03 2022 в 12:21

Какви служби,какви пет лева...те руснаците един ден преди войната не знаеха,та наш'те ли чукове некадърни....ако се закрият службите(от които няма никаква полза) с техния бюджет сигурно ще изкараме дълго време без газ и бензин....безполезни лапачи на пари с неоправдано голямо самочувствие на 007-ци....
 
X

Да помогнем на украинските деца!