Радев: Всяка паянтова сглобка вече може да гази Конституцията

Чий е министърът на вътрешните работи, пита бившият летец

OFFNews 14 февруари 2024 в 16:09 889 4

Радев
Радев.

Задълбочава се проблемът с функционирането на демокрацията в България и, за съжаление, този проблем идва от най-високо ниво – от българския парламент. Това заяви президентът Румен Радев днес на селско събиране за Трифон Зарезан.

Върховенството на основния закон е един от основните принципи, върху които се гради държавата, а начинът, по който Конституцията беше променена и брутално погазена само месец по-късно, разкрива тревожен синдром, който все повече завладява работата на Народното събрание и на другите институции, посочи той. Убеждението, че щом си на власт и имаш мнозинство в парламента, можеш да правиш каквото си поискаш, да погазваш демонстративно всякакви правила, дори и Конституцията, ни води в опасна посока, подчерта Радев и изрази тревогата си, че оттук нататък всяка безпринципна и паянтова сглобка може да променя и прекроява основния закон съобразно своите текущи интереси и зависимости.

Като шанс за мнозинството да покаже, че може да работи без да погазва основополагащи принципи на законотворчеството и на правовата държава, определи държавният глава наложеното от него вето върху текстове в Наказателно-процесуалния кодекс, с които се възстановяват отменените с промените в Конституцията правомощия на пленума на Висшия съдебен съвет и на главния прокурор. Румен Радев припомни настървението, с което беше променена Конституцията именно с мотив правосъдна реформа и фокус върху ограничаването на правомощията на главния прокурор.

„Вече става все по-видно, че истинската цел на промяната на Конституцията не е била правосъдната реформа, а овладяването на цялата власт“, добави пенсионираният летец.

Според него "някои хора още ги боляло, че по времето на служебните правителства не можели да си разиграват схемите, защото тогава не се допускали крупни злоупотреби".

„Проблемът е, че няма никакво значение кои ще бъдат министрите при положение, че властта обслужва всякакви други интереси, но не и интересите на българските граждани“, подчерта Радев и попита чий е министърът на вътрешните работи, след като всеки отрича да е негов.

Радев призова управляващите ясно да кажат кой министър на кого е и кой носи отговорност и допълни: „Ние в момента имаме проблем с отговорността в управлението“.

Помолен за коментар за върнатите вчера у нас над 30 мигранти Румен Радев подчерта, че правителството дължи обяснение за подписаното обвързващо споразумение, според което българската страна е длъжна да приема всеки мигрант, регистриран първо на наша територия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2073

4

Johnny B Goode

14.02 2024 в 17:05

На зеленият чорап му е мъчно, че му е останала само функицията да смърди.

400

3

демотиватор

14.02 2024 в 17:04

А сега да видим Тънкия какво ще отговори- келнер, още една биричка и малко чипс, и усили звука на телевизора, моля! (ジ)

2550

2

alfakentavur

14.02 2024 в 16:13

Всеки паянтов льотчик, агент на чужда античовешка диктатура, може да стане президент.

723

1

user4eto

14.02 2024 в 16:13

Колко пъти той пък я погази, сигурно до толкова не може да брои.

 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки