Радев ще връчи мандат за правителство, когато партиите гарантират, че са се разбрали

OFFNews Последна промяна на 24 юли 2021 в 19:55 2126 0

Снимка president.bg

Очаквам партиите на промяната да следват ясно посоката, която им зададоха българските граждани по площадите в продължение на една година и резултатите от изборите - за изкореняване на порочния управленски модел, за борба с корупцията, с бедността и неравенствата, за повишаване на доходите, на пенсиите, създаване на по-добри условия за здравеопазване, образование, заяви във Велико Търново президентът Румен Радев.

Денят на връчването на мандат за съставяне на правителство ще стане ясен, когато партиите гарантират, че са постигнали резултат, обяви президентът.

В отговор на въпрос за отхвърленото от Висшия съдебен съвет искане за отстраняване на главния прокурор държавният глава посочи, че мотивите на служебните министри са били в защита на върховенството на правото, докато решението на ВСС е в полза на статуквото, което е отхвърлено отдавана от българските граждани.

„Дълбоката реформа в съдебната система е неизбежна“, заяви още президентът и допълни, че е необходимо да се гарантира отчетност и отговорност на главния прокурор и истинска независимост в съдебната система.

„Трябва да дадем възможно най-бързо шанс на почтените, способни български прокурори и магистрати да започнат реална борба с корупцията и задкулисието“, коментира Румен Радев.

Попитан дали се водят преговори със САЩ за закупуване на нови изтребители, държавният глава заяви, че в тази област има ясни процедури, които трябва да се изпълнят, включително е необходимо решение на българския парламент.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови