Радев ще ръководи българската делегация на 78-ата сесия на Общото събрание на ООН

Президентът ще се срещне с генералния секретар на ООН Антониу Гутериш

OFFNews 16 септември 2023 в 15:25 1994 1

Снимка БГНЕС/Димитър Тончев

Румен Радев

Румен Радев ще ръководи българската делегация и ще представи страната ни в рамките на 78-ата сесия на Общото събрание на ООН в Ню Йорк, съобщиха от пресцентъра на президенството.

Президентът ще бъде на работно посещение в САЩ от 18 до 21 септември, придружен от съпругата си Десислава Радева. В българската делегация ще участва и вицепремиерът и външен министър Мария Габриел.

На 18 септември президентът ще участва в Срещата на върха за Целите на устойчиво развитие – политически форум на високо равнище под егидата на Общото събрание на ООН.

Той ще направи изказвания в рамките на лидерските формати, посветени на науката, технологиите и иновациите. Същия ден държавният глава ще има срещи с представители на еврейските организации в Ню Йорк.

На 19 септември българският президент ще участва в откриването на Общия дебат на 78-ата сесия на Общото събрание на ООН. В програмата на Радев за деня са предвидени двустранни срещи с президента на Австрия Александър Ван дер Белен, с президента на Молдова Мая Санду, с министър-председателя на Ирак Мохамед Шия Ал Судани и др.

На 20 септември президентът Румен Радев ще участва в Срещата на върха за климата под егидата на Генералния секретар на ООН.

Българският държавен глава ще направи изказване в рамките на Общия дебат на 78-ата сесия на Общото събрание на ООН. Темата на Общия дебат на 78-ата сесия е „Възстановяване на доверието и възобновяване на глобалната солидарност: ускоряване на действията по Дневен ред 2030 г. и неговите цели за устойчиво развитие за постигане на мир, просперитет, прогрес и устойчивост за всички“.

В програмата на българския президент за деня са предвидени двустранни срещи с президента на Република Корея Юн Сук-йол, с министъра на външните работи на Саудитска Арабия принц Фейсал бин Фархан ал Сауд и др.

На 21 септември президентът Румен Радев ще се срещне с генералния секретар на ООН Антониу Гутериш, уточниха от администрацията на "Дондуков" 2. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2073

1

Johnny B Goode

16.09 2023 в 17:14

Темата на срещата на безсмислената говорилня наречена ООН била "...постигане на мир, просперитет, прогрес и устойчивост за всички".
Нашичкият е специалист по мира, затова са го извикали. А и Деса не е ходила по 5-то Авеню скоро...
 
X

Да помогнем на украинските деца!