Радев се скри от среща очи в очи със Зеленски

Мария Габриел обсъди вноса на стоки от Украйна с Урсула фон дер Лайен и президента на Украйна

OFFNews 21 септември 2023 в 10:00 6705 16

ООН

Снимка Министерство на външните работи

Президента на Румъния Клаус Йоханис, вицепремиерът на България Мария Габриел, председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен и президентът на Украйна Володимир Зеленски

Президентът Румен Радев, който е в Ню Йорк за сесията на Общото събрание на ООН, не отиде на срещата с президента на Украйна Володимир Зеленски, румънския президент Клаус Йоханис и председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Вместо на ниво държавен глава, страната ни бе представена от вицепремиера и министър на външните работи Мария Габриел.

По протокол на президентските срещи да се събират държавни глави, освен ако някой не трябва да бъде заместен по болест или друга неотложна причина. Пресцентърът на Радев пуска активно информации от срещи с арабски шейх и с корейския президент, но няма и дума защо държавният глава липсва в далеч по представителния и важен формат.

Вероятно на Радев не му е минало от посещението на Зеленски в София на 6 юли, когато украинският президентът на Украйна обясни подробно и засрамващо на бившия военен пилот каква е разликата между конфликт и война и защо страната му се съпротивлява срещу руската агресия.

Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел е провела среща с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и президента на Украйна Володимир Зеленски по време на 78-ата сесия на Общото събрание на ООН, съобщиха от министерството ѝ.

Тримата са обсъдили Плана за действие, регулиращ вноса на селскостопански продукти от Украйна и перспективите пред региона за свързаността.

Зеленски и Фон дер Лайен са благодарили на правителството на България за усилията и конструктивните преговори.

Президентът на Украйна подчертал ключовата роля на лидерите на парламентарните групи в Народното събрание, подкрепили решението, с което отпада забраната за внос. 

"Украйна оценява, че решението на България да не удължи забраната за внос на украински селскостопански продукти не е било леко", каза след срещата вицепремиерът Мария Габриел.

Външният министър допълни, че точно в момент на трудност, когато "изразяваш солидарност, когато имаш силата да вземеш такива решения, това се оценява". 

"Съгласих се с Европейската комисия, че сега е важно да се види, че новото решение не създава рискове и дисбаланси на пазара. Подчертах необходимостта от всекидневен обмен на информация и комуникация за тези, които имат най-голяма нужда от нея", подчерта Габриел.

Въпреки че Народното събрание реши да отпадне забраната за внос на украински продукти, в сряда Министерският съвет и протестиращите зърнопроизводители подписаха споразумение, според което "в близкия период няма да позволим внос на слънчоглед от Украйна".

Причината за решението са двудневните протести в цялата страна на производители, които настояха забраната за внос да бъде удължена, а "компенсациите на повишените цени на енергоносители, фуражи, препарати за растителна защита, горива и торове" да бъде изплатена до края на септември.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-240

16

редовно четящ

21.09 2023 в 18:56

Гузен негонен бяга.

1780

15

че какъв президент е таз ватенка?
зелен вмирисан и отдавна пробит чорап.
ПАРТЕНКА...

12407

14

Bad Horse

21.09 2023 в 16:29

@jorj Все повече прилича на Тодор Живков.

788

13

jorj

21.09 2023 в 15:00

Миризлив плъх /като говори гледа точно както плъх, обърнете внимание! /, срам ме е като българин, гнус ме е.

2073

12

Johnny B Goode

21.09 2023 в 14:35

Спомнил си е какъв пердах яде на предната среща и като истински военен е минал в тактическо отстъпление.
А може и Деса да го е завлякла на шопинг по 5-то авеню.

1005

11

ПР

21.09 2023 в 14:12

Мисля,че много хора биха одобрили един разход,за наша сметка.Качва се в МиГ 29 и отлита завинаги за Масква-единственото правилно решение за страната ни.

14469

10

случайно прочетох

21.09 2023 в 13:52

По-добре, че не е отишъл.Кой знае какво щеше да изцепи и пак да се срамуваме вместо него!

135

9

Far Rider

21.09 2023 в 13:20

Генерал-губернаторът на Задунайская губерния пак изпълни точно поставената задача от Генщаба на РФ!
 
X

Да помогнем на украинските деца!