Радев настоява, че са изпълнили указанията на Ватикана за аудиенцията

OFFNews 31 май 2017 в 16:53 4486 3

Президентът Румен Радев настоява, че за аудиенцията при папа Франциск са се съобразили изцяло с изискванията на Ватикана и заради това не са присъствали църковни дейци. 

От Ватикана тогава обявиха, че не се намесват в състава на делегациите. 

"С открита грама от 20 януари 2017 г. на посолството ни при Светия престол са изпратени протоколните изисквания за състава на българската делегация за аудиенцията при папа Франциск на 26 май т.г. Съгласно тези изисквания „в делегацията за срещата с папата могат да участват само висши държавни, правителствени и парламентарни представители от директор на дирекция нагоре…", обясниха от администрацията на Радев.

"Твърденията, че администрацията на българския държавен глава нарочно не е допуснала представител на Българската православна църква на аудиенцията с папа Франциск са напълно несъстоятелни", подчертават оттам.

"Президентът Румен Радев се отнася с дълбоко уважение и отстоява позицията за диалог и съвместна работа с традиционните вероизповедания в България и особено с Българската православна църква. Неслучайно неговата първа среща след встъпването му в длъжност беше именно със Светия Синод на Българската православна църква и с патриарх Неофит", посочиха още от Президентството.

"Държавният глава ще продължи да работи заедно с Българската православна църква в подкрепа на общата им мисия за просперитета на българския народ", категорични са те.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

16009

3

Nik68

01.06 2017 в 08:36

Простичък въпрос. В предишни делегации за 24 май при папата участвали ли са духовници от БПЦ. И ако да, на какво основание. И кой лъже за пореден път. Крайно време е да се научи, като оплескат нещо хората от протокола на му да не поема вината заради тях г-н президента.