Радев: Имаме обща отговорност с Турция за диверсификация на енергийните доставки

OFFNews 03 януари 2023 в 20:35 1133 0

Министърът на енергетиката и природните ресурси на Турция Фатих Дьонмез и президентът Румен Радев

Снимка Пресцентър Президентство

Министърът на енергетиката и природните ресурси на Турция Фатих Дьонмез и президентът Румен Радев

България и Турция споделят обща отговорност за постигане на диверсификация на енергийните доставки не само за двете ни държави, но и за региона и Европа. Подписаното днес споразумение за достъп на България до турската газопреносна система и терминали е стъпка напред към повишаване на енергийната сигурност и израз на добросъседство и доверие.

Това заяви президентът Румен Радев по време на среща на "Дондуков" 2 с министъра на енергетиката и природните ресурси на Турция Фатих Дьонмез. В разговора участва и вицепрезидентът Илияна Йотова.
 
Посещението на министър Дьонмез в София е в продължение на договореното между Румен Радев и турския президент колега Реджеп Тайип Ердоган последващо задълбочаване на двустранните отношения в сферата на енергетиката. Двамата президенти се срещнаха на 9 декември 2022 г.

На срещата беше откроено и значението на обединяването на усилията на България и Турция за внедряване на нови технологии, на възобновяеми източници на енергия, производство на зелена енергия и съвместния пренос на енергийни ресурси към Европа. Подобряване на свързаността на електропреносните системи на двете държави също беше тема на разговора, съобщиха от пресцентъра на Президентството. 

Румен Радев отбеляза важността на проекта "Solidarity ring (STRING)", който е по инициатива на България. Той обединява съвместните усилия за пренос на допълнителни количества природен газ към Европа от алтернативни източници като Южния газов коридор, включително Азербайджан и Турция, и който може да се реализира с минимални средства. "Газопреносната система на Турция има ключова роля за реализацията на този проект, който е изключително важен за ЕС", каза президентът.

Фатих Дьонмез заяви, че в днешните условия на глобални кризи е невъзможно страните да преодоляват трудностите самостоятелно. "Вярвам, че това сътрудничество между България и Турция ще бъде пример и за страните от региона", допълни той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови