Радев и Ердоган се разбраха за подобряване на охраната на границата

OFFNews 09 декември 2022 в 18:10 1983 1

Румен Радев с турския си колега Реджеп Ердоган

Снимка Ak Partisi

Румен Радев с турския си колега Реджеп Ердоган

За по-ефективно сътрудничество за сигурността на границата, както и за доставки на втечнен природен газ се разбраха президентите на България и на Турция Румен Радев и Реджеп Ердоган. 

Радев е на работно посещение в Турция по покана на турския държавен глава. Двамата президенти имаха среща на четири очи в двореца "Вахдеттин". 

"България и Турция са съседи в сложен и наситен с редица предизвикателства регион в близост до войната в Украйна, затова сътрудничеството между София и Анкара е важно за стабилността на Югоизточна Европа", заяви Радев след среща в Истанбул с турския си колега Реджеп Ердоган.

Радев посочи, че министрите на вътрешните работи ще продължат да работят и ще проведат съвместни дейности за това как заедно можем да се справим с граничната сигурност. 

Двамата президенти са обсъдили двустранните отношения, сътрудничеството в енергетиката и мигрантския натиск, след което дадоха съвместен брифинг. 

"На базата на взаимен интерес в перспектива очакваме още по-голяма свързаност на нашите енергийни системи. И тук искам да благодаря на президента Ердоган за достъпа до турските терминали за втечнен газ в трудни за страната ни моменти, както и да споделя, че се надяваме в перспектива този достъп да бъде по-гъвкав и с по-дългосрочни договорености", посочи Радев.

Турският президент Реджеп Ердоган каза от своя страна, че сътрудничеството между България и Турция ще достигне нови резултати с модернизацията на граничните пунктове на българска територия и със създаване на инфраструктурата на контрол на храните. Инвестициите на турския бизнес в България надвишават 2,5 млрд. евро.

Радев подчерта, че Турция е сред водещите инвеститори в България.

"Намираме се в условия на предизвикателства, пред които се намират както Балканите, така и глобалната система. Следователно като страни съюзници в НАТО трябва повече от всякога да се подкрепяме. По въпроса за незаконната миграция също имаме общо мнение. В срещата бяха засегнати икономически и търговски връзки. През изминалата година обемът на търговията достигна около 6 милиарда долара. Общата ни цел е да достигнем 10 милиарда долара в най-кратък срок", добави Ердоган. 

Българският президент заяви, че "войната в Украйна променя глобалните вериги на доставки и единственият надежден сухопътен маршрут от Азия и Африка към Европа е през Турция и България. Двете държави усещат това с повишения трафик по граничните пунктове и трябва да се повиши капацитетът им".

Двамата президент са набелязали действия в тази посока.

"Разбира се, за да имат успех тези наши начинания, е важно да имаме добре охранявана и спокойна граница. Ние високо оценяваме приноса на Турция за спиране на повишаващия се миграционен натиск по нашата обща граница, която се явява и външна граница за ЕС и очакваме още по-голяма ангажираност в общите ни усилия. Разбираме и трудностите, пред които е изправена вашата държава по отношение на миграцията. За това и подкрепяме и продължаването на съвместните договорености и сътрудничество на Турция с Европейския съюз", посочи Румен Радев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Атентатът в ''Света Неделя''. Лекция на проф. Вили Лилков