Радан: Вдигам аларма срещу примирението с предрешения изборен резултат

"Мястото на Зелените и на личности, свързани с протестното движение, е в Реформаторския блок"

Александра Маркарян Последна промяна на 05 август 2014 в 07:47 10594 23

"Очакват от нас, старите лидери на десницата, да започнем да се караме помежду си. Не е това случаят, не е това картинката. Вдигам аларма за много по-сериозен процес, който засяга цялото общество - за примирението с изборния резултат, който е предрешен от политическия елит, а не е в резултат на избора на хората."

Това заяви лидерът на ДСБ Радан Кънев, който вчера подаде оставка като говорител на Реформаторския блок в интервю за БНТ тази сутрин.

Показателен за ставащото в българската политика е начинът, по който тече дебатът за актуализацията на бюджета.

"Избирателят е настрана. Видимо тече един процес на натягане на гайките, на позициониране, на настъпване между политическите сили. Ясно е, че състоянието на бюджета в момента е заложник на това по какъв начин ще се развият изборите и как ще се случи договарянето след изборите, което най-много дразни", обясни Кънев.

По ефекта от оставката си Радан Кънев заяви:

"Оставката ми е път към единството, а не към разделението. Блокът трупа много сериозна подкрепа - това го признават социолозите. Бъдещето му е да бъде по-единен, а не по-разделен, отколкото е сега".

Прогнозата му за бъдещето на Блока бе следната:

"Не очаквам драматични промени, очаквам много ясно реформиране по отношение на избирателите. Два месеца преди избори не трябва да мислиш толкова за своята структура, а за избирателите, те виждат ли алтернатива в теб.

Очаквам да видя, че РБ е алтернатива на това, което се случва в България. Богатите общества са общества на законност – водени от принципа на правилата, а не от принципа на договорките. Бедните общества се водят от принципа договорки, а не от правила. Ние сме затънали в договорки, а искаме да сме богати".

Кънев бе категоричен, този път "тази работа" с договорките "няма да стане зад гърба на избирателите".

"Малко смелост трябва. Не е въпросът дали аз ще бъда лидер."

Радан Кънев призна, че РБ е допуснал грешка, защото не е имал "по-стегнат организационен формат".

Той даде заявка и за разширяване на Блока. По думите му "мястото на "Зелените" е обратно в Блока". "Има по-малки формации вдясно, които са много сериозни. Има личности, например свързани с протестното движение в България, е най-важното", каза Кънев.

Той отрече да се е съветвал с Иван Костов за решението  си да подаде оставка, че не го е съгласувал с никого и че колегите му са реагирали с изненада.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

05.08 2014 в 19:00

Ако Костов беше изкарал втори мандат, досега щяхме да сме дръпнали много напред, дори щяхме да надминем Словения или Чехия по стандарт.

05.08 2014 в 16:17

До Малкия Кацко...Познавам Моника Станишева от първите й стъпки като репортер в единствената тогава БТ, без висше образование - сега му викат "калинки", но с тате Любо, който беше партиен секрета, знаеш как е..... Интересува ме повече бизнеса на тази дама. Децата й от кого са, знаят само в "Центъра за репродуктивни проблеми". Бакалов го познавам като пишещо лице от "24 часа". Нямам никакво намерение да се отказвам от написаното. Според мен за "Актив груп" и другите фирми и фирмички, тепърва ще се говори!............А Кацко казват на Камен Воденичаров, та се замислих.

05.08 2014 в 16:16

№11-вива и оня професор Балкански ли беше или Загубански, все едно са отбор> прос народ слаба държава

05.08 2014 в 12:16

А кой забрави , кой е г-н Бойко Борисов!?
Следващата про-руска про-путинска патерица , която всъщност трябва да замести...кабинета Орешарски!
Всичко ставащо в държавата го казва и показва това...! Иначе как би могло и да бъде друго яче,как!?

05.08 2014 в 11:12


Радане, действията ти оставят
неприятно впечатление за
нестабилност в блока.

Факта че си решил по такъв МЕДИЕН и ДРАМАТИЧЕН НАЧИН(оставка) да кажеш нещо е сигнал преди всичко,
че в блока НЕ СИ ОБЩУВАТЕ ДОСТАТЪЧНО.

Това е ПЪРВОСИГНАЛНОТО послание - НЕСТАБИЛНОСТ!
Чак след това идва това което искаш да кажеш,
само че то вече става втори план и никой не го чува.
А и казано по този начин без конкретика, даже звучи
несериозно!

"Не разкривай кухнята" нали така беше?
Мисля, че ти направи точно това, разкри кухнята!

Така че СКРИИТЕ КУХНЯТА.
Разберете се вътре помежду си за кривиците правиците и след това го съобщете като единна позиция!

СКРИИТЕ КУХНЯТА, ИЗЛЪЧВАЙТЕ СТАБИЛНОСТ!!!

05.08 2014 в 10:55

Кънчо, маи още не си усетил, че Кунева ти е най-голямия проблем в момента...

05.08 2014 в 10:39


Малцина ще разберат политическата тактика на г-н Кънев.Той мисли нестандартно и постъпва много последователно.От всички лидери до сега единственно той отстоява последователно собственните си идеи и принципи заложени в платформата на Блока.Точно сега е времето да се изчисти формацията от всички пишман политици със скрити политически амбиции които опорочават автентичната идея която доведе до създаване на РБ.Така поне и за обикновенните хора ще стане ясно в коя политическа партия има хора готови да правят истински реформи и които не се страхуват да се променят и изчистват дори в последните месеци преди изборите.Това не е знак за бъдещ провал! Точно обратното е! Това е предпоставка за по голям успех!Вярвам в това!!!!