Радан Кънев ще е говорителят на реформаторите

OFFNews 03 февруари 2014 в 19:41 6232 11

Радан Кънев ще е говорител на Реформаторския блок
Радан Кънев ще е говорител на Реформаторския блок

Лидерът на ДСБ Радан Кънев е избран за говорител на Изпълнителния съвет на Реформаторския блок, съобщи днес председателят на СДС Божидар Лукарски. 

На редовната пресконференция на Реформаторите бе обявено и конституирането на оперативния орган на блока - Изпълнителния съвет.

В Изпълнителния съвет участват както членове на гражданския съвет на блока, така и представители на гражданското общество и експерти: Атанас Атанасов, Божидар Лукарски, Велислав Минеков, Веселин Пенев, Гроздан Караджов, Даниел Вълчев, Иван Иванов, Касим Дал, Корман Исмаилов, Любен Петров, Любомир Христов, Мартин Димитров, Меглена Кунева, Найден Зеленогорски, Николай Ненчев, Петър Москов, Радан Кънев, Тодор Танев, Трайчо Трайков, Филип Кирев, Цветанка Андреева.

Реформаторите ще подкрепят непартиен инициативен комитет, който да организира подписка за провеждане на референдум за изборните правила, предложен от президента Росен Плевнелиев.

Приоритет за Реформаторите е електронното гласуване, което най-вече ще помогне на българите, живеещи на територията на ЕС, да участват активно във вота у нас, обяви Радан Кънев.

По думите му е нужно честно изборно законодателство, прозрачен избор, истинска демокрация и затова десните подкрепят инициативата на държавния глава, като в същото време смятат, че някои от въпросите му могат да бъдат допълнително редактирани.

Кънев допълни, че Реформаторите са "за" мажоритарен вот - за пълна, дори задължителна преференция в листите.

По думите му формацията би издигнала свой представител за български еврокомисар, но само ако има избори 2 в 1.

Не това правителство трябва да номинира еврокомисар, той няма да се ползва с доверие, защото този кабинет не се ползва с доверие, категоричен бе лидерът на ДСБ.

Като лична победа от Реформаторския блок обявиха, че приемат суспендирания избор на главен съдебен инспектор в лицето на Веселина Тенева.

Реформаторският блок първи обърна внимание и на задкулисието при стартирането на процедурата за избор на главен инспектор на ВСС, заяви председателят на СДС Божидар Лукарски.

Той бе категоричен, че Реформаторите няма да участват в предлагане на партийни кандидатури и в кадруване, познато досега в съдебната система.

За нас е изключително важно да се спази закона, да се приложи прозрачна процедура и да се спази нашия модел за „чисти ръце” при новите номинации, подчерта Лукарски.

Виждаме голямо активизиране на коалиция "Белене" между правителството, БСП, "Атака" и АБВ, гарнирана с абсурдни идеи като отваряне на спрените блокове на АЕЦ "Козлодуй, коментира бившият енергиен министър и член на Гражданския съвет на Реформаторския блок Трайчо Трайков.

Радан Кънев допълни, че в коалицията АЕЦ" Белене" очевидно присъства и коалицията ДПС-ВМРО, зад която пък се криела "България без цензура".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!