Реформаторите: Вигенин ни вкара в опасна игра с Македония

Елица Мартинова 12 януари 2014 в 15:19 4079 1

Групата по външна политика на Реформаторския блок
Групата по външна политика на Реформаторския блок

Министърът на външните работи Кристиан Вигенин вкарва България в опасна игра, защото преди броени дни при посещението си в Скопие каза, че България ще помогне на съседната си страна, а преди това в Атина Вигенин направи крачка назад в българската позиция, наричайки Македония по обиден начин. Сега махалото отива в обратната посока и благодарение на Вигенин България за пореден път се лута от твърда към много мека позиция.
Това заяви на пресконференция Димитър Бечев, член на Гражданския съвет на Реформаторите и на експертната Група по външна политика на Реформаторите.

Бечев припомни, че на 21 януари друга съседна държава - Сърбия, започва преговори за членството си в ЕС. Той изтъкна, че е важно страната ни да защити интересите си по време на преговорния процес.

Лидерът на "Движение България на гражданите" и координатор на Групата по външна политика Меглена Кунева също взе участие в пресконференцията. Тя коментира, че проблемите на балканските страни си приличат.

Като най-важни за 2013 г. в международен план Реформаторите определят събитията в Сирия, последвалия бежански поток, политическата ситуация в Турция и развитието в отношенията между Украйна, Русия и ЕС.

Евродепутатът от ДСБ Светослав Малинов посочи, че в края на януари у нас ще пристигне експертна група от ЕС, която ще направи проверка на условията за живот, които страната ни е осигурила на бежанците. Малонов коментира, че от нея ще зависи дали ЕС ще отпусне допълнителна финансова помощ за държавата ни във връзка със справянето с бежанските потоци.

Най-важното
Всички новини