Путин: Либерализмът е остаряла идеология

OFFNews 28 юни 2019 в 10:04 4043 0

Владимир Путин

Либерализмът е "остарял" като идеология, коментира в интервю преди срещата на лидерите на Г-20 руският президент Владимир Путин.

Идеологията, подкрепяща западните демокрации в продължение на десетилетия, надживя своята цел, допълни той.

За сметка на това, руският лидер каза хубави думи за възхода на национализма в Европа и Америка, защото според него мултикултурализмът вече не е жизнеспособен.

Изказването му е от интервю за "Файненшъл таймс".

"Либералите просто не могат да диктуват нищо на никого", добавя той.

Според руския държавен глава либерализмът е в противоречие с "интересите на огромното мнозинство от населението". Той насочи вниманието към германския канцлер Ангела Меркел, която позволи на голям брой бежанци да се установят в Германия.

"Тази либерална идея предполага, че нищо не трябва да се прави. Че мигрантите могат да убиват, ограбват и изнасилват безнаказано, защото техните права като мигранти трябва да бъдат защитени", коментира Путин.

По думите на 66-годишния президент Русия "няма проблеми с ЛГБТ хората... но някои неща ни изглеждат прекомерни"- "те твърдят, че сега децата могат да имат пет или шест роли на пола", продължава той. "Нека всички да бъдат щастливи, нямаме проблем с това. Но това не трябва да засенчва културата, традициите и традиционните семейни ценности на милиони хора, съставляващи основното население."

В интервюто Путин казва добри думи за американския президент Доналд Тръмп, който според него е "талантлив човек" и знае как да се обръща към избирателите. В същия момент руският лидер критикува Америка за нейния едностранчив подход, заради който според него продължава търговската война между САЩ и Китай.

Председателят на европейския съвет Доналд Туск коментира, че е дълбоко несъгласен с тезата на Владимир Путин за либерализма.

"Който твърди, че либералната демокрация е остаряла, значи твърди също, че свободите са остарели, че върховенството на закона е остаряло и че правата на човека са остарели", каза Туск.

"Това, което намирам за наистина остаряло, е авторитаризмът, култът към личността, властта на олигарсите, дори и понякога да изглеждат ефективни", добави той.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови