Противогази пред МС - заради норките и мръсния въздух

OFFNews 09 декември 2020 в 14:09 3525 1

Два протеста имаше днес пред Министерски съвет - на активисти, настояващи за закриване на фермите за норки в България и на Изправи се. БГ, които протестираха срещу мръсния въздух.

Първи пред МС събраха активисти от Сдружение КАЖИ, което се бори за затваряне на фермите за норки в България. Неколцина представители на организацията излязоха със защитни облекла и противогази пред "Дондуков 1".

Те изпратиха и протестно отворено писмо до премиера Бойко Борисов заради липсата на адекватни мерки на държавата по отношение на рисковете от фермите за норки към човешкото здраве.

"На 04 декември 2020 г., здравният министър обяви публично, че работниците във фермите за норки са във втората най-приоритетна група за ваксиниране срещу COVID-19, като по този начин индиректно той потвърди високия риск за човешкото здраве от тези обекти. Очевидно, че всички експерти от работната група, изготвила Плана за ваксиниране в България, са се
съгласили с обстоятелството, че работещите в обектите за норки са толкова рискови, че се налага да се ваксинират с предимство пред служителите на МВР, възрастните хора от 65+ години, хората с хронични заболявания и др. Намираме, че високата оценка на риска, дадена от работната група отговаря в голяма степен на обезпокоителната информация, идваща от все повече държави в Европа и света, където нарастват случаите на позитивни на Sars-CoV-2 норки във ферми за кожи", пише в писмото.

Дания и Холандия предприеха безпрецедентни мерки за спиране дейността на фермите. Над 20 милиона норки, в хиляди ферми, бяха унищожени през последните два месеца в Европа, само за предотвратяване риска от зарази.

Пред сградата на правителството дойдоха и хора, подкрепящи политическите амбиции на Мая Манолова като акцията им бе под наслов "да отвеем фините прахови частици от властта!"

Заради три години бездействие и безхаберие на правителството на Борисов Европейската комисия налага имуществени санкции срещу България за мръсен въздух. Така българите ще плащат три пъти – веднъж за мерки за чист въздух, веднъж за лекарства заради болестите от мръсен въздух и веднъж имуществени санкции в хиляди евро на дневна база, заяви председателят на Гражданската платформа „Изправи се.БГ" Мая Манолова пред медиите на протеста с противогази

В последните седмици България е „черен шампион" в света и в Европа по смъртност от COVID-19, и по замърсяване на въздуха. Едва ли Фандъкова и Борисов ще се справят с мръсния въздух, затова нашият апел е да отвеем фините прахови частици от властта, начело с Борисов и Фандъкова, допълни Манолова.

Тя припомни, че в предизборната кампания за кмет на София Йорданка Фандъкова е дала редица обещания за мерки за по-чист въздух, но нито едно не е факт.

Трябваше да се подменят 20 хил. печки, но засега има единствено 5 500 подадени заявления. Няма мерки, ориентирани към автомобилите, освен повишаване на данъците. Единственото, което се случи в София, е обществената поръчка за 8 млн. лв. за филтри - 2000 филтри по 4000 лв. единия. Това е далавера без ефект, защото филтрите спират, когато се горят дрехи и пластмаса. Обещаха, че ще контролират нерегламентираното изгарянето на боклуци, но всеки вижда дима от къщите в гетата, посочи Манолова.

Тя подчерта, че проблемът не е само в столицата, но и в Русе, Враца, Пещера, Благоевград, кв. Тракия в Пловдив, Смолян. Във Враца, Пещера, Шумен и Девня се борят срещу инсталациите за горене на боклук, във Велико Търново, Русе, Бургас и Благоевград се борят срещу индустриални замърсители, заяви Манолова и допълни, че РИОСВ тотално неглижира проблемите с мръсния въздух и са се превърнали в слуги на МОСВ и икономически силните.

От „Изправи се.БГ" ще промени законодателството, за да не се горят нискокалорични въглища и мокра дървесина, да няма енергийни помощи за твърди горива. Ще ограничим вноса на отпадъци от трети страни, ще затегнем режима за съхраняване на отпадъци и ще се въведе тотална забрана за създаване на нови инсталации за горене на боклук.

Ще настояваме и за наказателен фонд, в който общините замърсители, фирмите замърсители и държавата да плащат, че не осигуряват мерки за чист въздух. Средствата, внесени от нарушителите, да се използват за подмяна на уредите на твърдо гориво, за закупуване на мобилни станции за реално измерване на замърсяването на въздуха и закупуване на пречистватели на въздух за детските заведения, каза още тя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2900

1

Руми Лазарова

12.12 2020 в 21:06

Няма нужда от обяснения. Човек разбира и от много по-малко, особено когато е на управленска позиция.
Йорданка кметицата, Борисов, Гешев и сие - ОСТАВКА!