"Протестна мрежа" поиска оставки в БНБ и КФН

Ивайло Анев 11 юли 2014 в 18:52 4486 10

Протестна мрежа.

"Протестна мрежа" поиска оставките на шефа на БНБ Иван Искров и на председателя на Комисията за финансов надзор (КФН) Стоян Мавродиев, защото са допуснали източването на Корпоративна търговска банка (КТБ). Активистите на мрежата ще питат двете институции кога за последно банката е била проверявана.

Другите въпроси са: кога й е правен стрес-тест и резултатите от него; как се е осъществявал текущият държавен контрол, какви препоръки са отправяни и има ли налагани глоби.

Отделно протестиращите срещу правителството на Пламен Орешарски ще внесат и два нови сигнала до БНБ и КФН за открити от тях пропуски в редовните финансови отчети на банката.

"Протестна мрежа" излезе с призив към политическите партии за формиране на консенсус за влизането на България в Единния банков надзор на ЕС. Така надзорът върху БНБ би се осъществявал от Европейската централна банка.

Организацията на протестиращите постави и друг ред от въпроси, които изхождат от последните изказвания на финансовия министър Петър Чобанов. Той обясни в петък, че с близо 2 млрд. лева държавен заем ще бъдат покрити парите на всички вложители в КТБ. В това число и влоговете над 100 000 евро. Няма да се възстановяват само парите на Цветан Василев. Проблемът е, че законът гарантира само вложения до 100 000 евро, а Чобанов не обясни защо държавата ще покрива и средствата над този праг, посочиха от ПМ.

"Никой не бива да забравя, че Цветан Василев не се е самопроизвел, за да стане собственик на четвъртата по големина банка в България. Позволиха го последните две правителства. С тези пари бяха издържани медии, които бяха използвани като бухалка срещу всички недоволни от управлението на тези правителства", коментира едно от лицата на "Протестна мрежа" Антоанета Цонева.

Протестиращите срещу кабинета на Пламен Орешарски настояха за поемане на политическата отговорност за КТБ, незабавна оставка на правителство и анкетна комисията в следващия парламента, която да разследва случилото се в банката и "Южен поток".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!