Quantcast

"Протестна мрежа" поиска оставки в БНБ и КФН

Ивайло Анев Последна промяна на 11 юли 2014 в 18:52 3630 10

Протестна мрежа.

"Протестна мрежа" поиска оставките на шефа на БНБ Иван Искров и на председателя на Комисията за финансов надзор (КФН) Стоян Мавродиев, защото са допуснали източването на Корпоративна търговска банка (КТБ). Активистите на мрежата ще питат двете институции кога за последно банката е била проверявана.

Другите въпроси са: кога й е правен стрес-тест и резултатите от него; как се е осъществявал текущият държавен контрол, какви препоръки са отправяни и има ли налагани глоби.

Отделно протестиращите срещу правителството на Пламен Орешарски ще внесат и два нови сигнала до БНБ и КФН за открити от тях пропуски в редовните финансови отчети на банката.

"Протестна мрежа" излезе с призив към политическите партии за формиране на консенсус за влизането на България в Единния банков надзор на ЕС. Така надзорът върху БНБ би се осъществявал от Европейската централна банка.

Организацията на протестиращите постави и друг ред от въпроси, които изхождат от последните изказвания на финансовия министър Петър Чобанов. Той обясни в петък, че с близо 2 млрд. лева държавен заем ще бъдат покрити парите на всички вложители в КТБ. В това число и влоговете над 100 000 евро. Няма да се възстановяват само парите на Цветан Василев. Проблемът е, че законът гарантира само вложения до 100 000 евро, а Чобанов не обясни защо държавата ще покрива и средствата над този праг, посочиха от ПМ.

"Никой не бива да забравя, че Цветан Василев не се е самопроизвел, за да стане собственик на четвъртата по големина банка в България. Позволиха го последните две правителства. С тези пари бяха издържани медии, които бяха използвани като бухалка срещу всички недоволни от управлението на тези правителства", коментира едно от лицата на "Протестна мрежа" Антоанета Цонева.

Протестиращите срещу кабинета на Пламен Орешарски настояха за поемане на политическата отговорност за КТБ, незабавна оставка на правителство и анкетна комисията в следващия парламента, която да разследва случилото се в банката и "Южен поток".

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11.07 2014 в 23:30

Решението на Правителството, БНБ и на депутатите, които го подкрепят не е справедливо. Трябва да се знае, че всеки, който влага депозит в банка с ненормално по-висока лихва от обичайната, поема и висок риск! Защо рискът да се поеме от всички българи? Крайно несправедливо! Освен това с такова решение са облагодетелствани не обикновените хора - техните депозити не са по-високи от 200 000 хил. лв и са обезспечени от БНБ по закон. С това решение се прави реверанс към богатите вложители и мощните фирми, чийто депозити са по-големи от обезспечените 200 000 лв. А ние знаем кои са те. Но идват избори ... Популистко и несправедливо решение, но целият народ мълчи. Защо???

11.07 2014 в 23:26

Шорошомолците тая вечер явно отрано са забелили нослетата и ги няма тука да дават отпор на класовия враг. Дедо Дьорд трябва да ги държи по-изкъсо, иначе съвсем ще се разпуснат. Видяха лесни парички и го удариха на сладък живот май.

Дори не са остави тука един дежурен трол във форума с десетина ника, както обикновено, да имитира подкрепа към демокрастията, либерастията, толерастията, мултикултурастията, педерастията, а както подозирам - и към герберастията.

Шитката поне предупреди, че ще остъства две седмици. Няма да липсва на никой де.

11.07 2014 в 21:00

Те са преторианската гвардия на Деформаторския блок.

11.07 2014 в 20:58

Протестна мрежа и Реформаторски блок
Ето кой е в дъното на всичко.
К&К
Костов и Кунева затова си изиграха театрото с преференциите, да видим колко се мразят и после да управляват (гроздето е кисело) заедно с отвращение.

11.07 2014 в 20:05

или аз не съм прочела добре или ти си се почесвал по КОСАТА докато си чел. Ама РБ не казва същото. Да, казват че тук не може да имама вяра на нашите, но там не са глупаци и не горят дебелашки като ЦвЦв с/у съдебната система. Най малкото Кънев е юрист човек. Не е завършил ВИФ.

11.07 2014 в 19:59

ще пожиеем, ще видим. Добре речено "Гротескна мрежа". Ще видим дали са преторианскията гвардия на банкянския корифей или са наистина гражданска организация.

11.07 2014 в 19:58

НАТИСК ! Протестна мрежа и Реформаторски блок излязоха със сходни искания за оставки! Не бива да им позволим да откраднат такава цифра и да е платим ние. Плевнелиев е на ход.

11.07 2014 в 19:40

Бе и ние се чудим като се върне фюрера на Първа Частна Банкянска на власт дали тая "Гротескна мрежа" ще продължат в същия дух или ще станат "конструктивна опозиция"? Наистина тея от чие име говорят, с какво равнище на компетентност и кой им плаща? Обществото има право да знае.

11.07 2014 в 19:40

простете за досадата, но пак ще коментирам. А Протестна мрежа ще запитали Борисов защо толерираната банка от Станишев стана толерирана и от него. Ще попитат ли- едва ли- тогава аз си задавам въпроса- ако е истина това което всички твърдят, че името/бизнеса на Пеевски е дълбоко в темелите на банката, каква е връзката Станишев-Пеевски-Борисов. И тук се сещам за честите срещи на Пеевски с Цв. Цв. за това, че същият дебеланчо хвалеше във вестниците си ББ и ГЕРБ, че нито веднъж лоша дума в НС не каза за ББ и ГЕРБ и.....Дали Протесна мрежа ще пита нещо по тези теми. Едва ли.

11.07 2014 в 19:33

чакам с нетърпние да видя, ако дойде лицето Борисов отново на власт Протестна мрежа ще бъде ли пак толкова активна или ще си затрая. Още от сега ги подозирам като "другите" жълти. Други- защото са нови и действат с активността на жълтите- твърдения без покритие. Ще си затраят. Така чувствам. Това ще бъде хубаво. Хората ще се потитат кои са и от къде са идвали парите. Кой им прокарва пътя и с какви цели. И пак ще кажат- излъгаха ни. Никой не ги е лъгал. Те се самозалъгват с подобни самозванци, незнайно от къде изникнали, незнайно от чие име говорят, с неизвестно равнище на компетентност.