Протест на КНСБ за по-високи доходи пред Народното събрание издигна елха с искания

Нинова излезе при демонстрантите им им обеща да защити исканията им

OFFNews 30 ноември 2022 в 11:11 1117 1

Протестът

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Кампания на КНСБ - Да защитим доходите от инфлацията и работните места в кризата

Протестна акция на КНСБ се проведе пред Народното събрание с искания за по-високи доходи, минимална заплата от 850 лева и нов бюджет за 2023 г. Синдикатите занесоха елха, "украсена" с исканията им вместо коледни играчки и "гирлянди", на които пише "Стига вече работещи бедни!"; "Сметките растат, заплатите не!"; "Доходи за всички, а не за малцина!". 

"Вече повече от два месеца настояваме за ръст на доходите и на минималната работна заплата. Искахме да има бюджет за догодина, но очевидно няма да има, след като бе приет законът за удължаване вчера. Минималната заплата трябва да стане 850 лева – дали с този бюджет, дали с нов, няма абсолютно никакво значение за нас. Важното е хората да получат увеличение на заплатите", заяви директорът на Института за социални и синдикални изследвания Любослав Костов. 

На първо четене: Парламентът удължи стария бюджет

Той допълни, че от КНСБ имат конкретни законопроекти, които ще предложат на депутатите преди второ четене да бъдат внесени в деловодството.

"Мотиви има, аргументирали сме се и с европейската директива, и с националните особености и с високата инфлация", каза още Костов. 

Синдикалистът коментира, че първата политическа сила (ГЕРБ-СДС - бел. ред.) е обещала 860 лв. минимална работна заплата, втората - 1200 лв. в края на мандата минимална заплата. "Като се раздели на четири години, се получава около 850 лв. Надолу още две, три партии обещават ръст на минималната заплата. Те имат мнозинство от 170 гласа, но дневният ред на парламента е друг. Сега ще излязат сметките за коледните празници и всички ще усетят инфлацията по джоба си", коментира още Костов.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова слезе при протестиращите и заяви, че исканията на синдикатите ще бъдат защитавани от левицата.

"Напълно сме в синхрон с техните искания. Запознахме ги със законопроектите, които сме внесли в парламента. Предлагаме необлагаем минимум от 504 лв. и минимална работна заплата от 850 лв. Служебният кабинет и президентът Радев замразяват доходите. Ние не сме съгласни. Доходите трябва да растат. Инфлацията е голяма и хората обедняват", каза тя след срещата.

Костов посочи, че депутатите могат да позволят на Министерски съвет да направи допълнителни разходи над законоустановените по Закона за публичните финанси. Нинова каза от своя страна, че не е сигурна дали ще се реализира това, тъй като "има решения на Конституционния съд - две на брой, според които законодателната и изпълнителната власт не могат да се смесват".

Любослав Костов обясни, че от КНСБ искат депутатите да си спазят обещанията. "Преди изборите обещаха увеличаване за заплатите, сега не го правят, недоволството е очаквано", добави той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика