На първо четене: Парламентът удължи стария бюджет

Йорданка Веселинова 29 ноември 2022 в 16:25 1060 0

Извънредно заседание на НС за бюджета

Снимка БГНЕС/БЛАГОЙ КИРИЛОВ

Пленарна зала

На първо четене парламентът удължи действието на миналогодишния бюджет. Проектозаконът за удължаване на Държавния бюджет, бюджета на ДОО и бюджета на НЗОК мина със 127 гласа "за", 2 "против" и 90 "въздържал се" (ДБ, ПП и "Възраждане").

В хода на дебата, продължил повече от пет часа, се появи предложение за формиране на "коалиция на разума". Тази идея дойде от бившия финансов министър на ГЕРБ Кирил Ананиев. По думите му удължителният закон е "спорно решение", което обаче в тази ситуация е "по-разумното". 

Ананиев коментира и идеята на БСП за предложения между първо и второ четене. Според него ако има такива, то те ще са в разрез със Закона за публичните финанси: 

"Не мисля че можем да създадем хаос между първо и второ четене, по -добре да мислим за редовно правителство", каза той, повтаряйки тезата на ГЕРБ, че нов бюджет трябва да се прави, но когато има редовен кабинет.

Предстои законопроектът да се върне в комисия за редакции между първо и второ четене. След като бъде приет окончателно в пленарна зала, всеки месец догодина държавата ще разполага с 1/12 част от средствата, заложени в стария бюджет. В удължителния закон липсват и числа, в него са заложени само дати, променящи срока на действие на определени мерки. Самият закон обаче няма и дата - в него е заложено, че миналогодишният бюджет ще важи до приемането на нов. Това означава, че ако 48-ото НС не успее да излъчи правителство и се стигне до нови предсрочни избори, то Бюджет 2023 може да има чак през следващото лято.

Изнасилване на бюджетната процедура

Бившият служебен финансов министър Асен Василев призова проектобюджетът да бъде изтеглен и напомни, че това може да се случи преди текстовете да минат на първо четене. Василев прогнозира, че преди второ четене всички групи ще предложат разходи, с което бюджетната процедура би била "изнасилена". (Според Закона за публичните финанси разходи могат да се залагат само чрез закона за Държавния бюджет, но не и чрез удължителен закон - б.а.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова пък поиска днес да бъде разгледана и приета декларацията на ПП, чрез която формацията на Кирил Петков и Асен Василев опитва да задължи служебния кабинет да внесе бюджет. Василев пък ѝ отговори, че декларацията е внесена на 1 ноември, като вече 29 дни не е разпределена на комисия. Зам.-председателят на НС Росен Желязков от ГЕРБ поясни, че тя е разпределена на бюджетна комисия, но липсва становище и поради това не може да влезе в зала. След това Асен Василев предложи днес депутатите да приключат само дебатите по бюджета, а гласуването да бъде отложено за утре. Предложението му очаквано не мина. 

10 минути работа, 30 минути почивка

Извънредното пленарно заседание днес започна с почивка. 10 минути след началото на пленарния ден депутатите излязоха в 30-минутна почивка по искане на БСП. От левицата заявиха, че не може най-важният закон да се гледа без в зала да присъстват всички представители на Министерски съвет. Тогава в НС бяха само министърът на финансите Росица Велкова и служебният министър на труда и социалната политика Лазар Лазаров. След края ѝ в зала дойде само премиерът Гълъб Донев.

Предколедни бюджетни саги: Виновникът за тежката зима ще е Румен Радев, да върне Коледата!

Дебатите по удължителния закон бяха открити от "Продължаваме промяната" с критики към служебния кабинет и президента Радев.

"Служебният кабинет на Радев отказва да изпълни, конституционното си задължение", заяви Венко Сабрутев, припомняйки, че според Закона за публичните финанси Министерски съвет, без значение служебен или редовен, е длъжен до 31 октомври да внесе в НС проектобюджет.

В реплика съпартиецът му Искрен Митев заяви, че "виновникът за тежката зима ще е Румен Радев". 

"Когато нямате пари да си купите лекарствата  - сещайте се за г-н Радев, когато нямате пари да купите подаръци за Коледа - сещайте се за г-н Радев", добави той. 

Предколедната бюджетна сага не се размина с дежурния призив "Върнете Коледата!", който Искрен Митев отправи към президента. Стоян Таслаков от "Възраждане" коментира критиките на ПП към Радев лаконично: "Храни куче да те лае", каза той, а Сабрутев го нарече "шут".

Служебният премиер Гълъб Донев пък коментира, че е удобно да се атакува служебният кабинет, който правел всичко, за да минимизира кризите, наследени от редовния кабинет на Кирил Петков. Донев заяви, че правителството му ще гарантира спокойствие и сигурност. 

Георги Георгиев от "Възраждане" заяви, че парламентарната му група ще се въздържи при гласуването на бюджета на първо четене. По думите му този бюджет не е актуален към настоящата ситуация.

Нов бюджет, ама друг път

Удължителният закон бе приет в ресорната комисия по бюджет и финанси преди повече от две седмици. Тогава обаче председателят ѝ Петър Чобанов от ДПС даде заявка, че няма да бърза с вкарването на текстовете в зала. Междувременно партиите се скараха заради прекрояването на Изборния кодекс, а търсенето на съгласие за бюджета, въпреки преговорите в парламента, остана на заден план. Така в петък по предложение на Росен Желязков бе гласувано насрочване на извънредно заседание на НС за бюджета.

''Без бюджет шансовете да влезем в еврозоната през 2024 г. са нулеви''

В началото на месеца, малко преди комисията да гласува текстовете, "Продължаваме промяната" правеше опит да задължи служебния кабинет да внесе проектобюджет за 2023 г. с внасянето на проектодекларация. На 9 ноември на срещата с доскорошните си коалиционни партньори от БСП те получиха подкрепа за декларацията. ПП и БСП се обединиха за нов бюджет. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пък обяви, че парламентарната му група ще подкрепи декларацията на ПП, но при условие че първо се постигне споразумение за политики. "Демократична България" също изрази подкрепа за декларацията на ПП. От "Български възход" пък бяха против започването на бюджетната процедура преди съставянето на редовен кабинет. Сходна е тезата на ДПС. От "Възраждане" до момента, почти месец по-късно, не са коментирали темата по същество. Междувременно от БСП тиражираха тезата, че е възможно доходите  - заплати и пенсии, да бъдат увеличени между двете четения на удължителния закон. Асен Василев определи тази идея като "правноекзотична техника", а служебният финансов министър Росица Велкова заяви, че според Закона за публичните финанси НС може да увеличава разходите или да намалява приходите в бюджета, но само през промени в Закона за държавния бюджет. В този смисъл инициативата на левицата за пренаписване на Бюджета през удължителния закон се явява незаконна.

Донев е категоричен: Нов бюджет няма да има

Междувременно синдикати и някои от парламентарните групи в НС настояват за увеличение на минималната заплата, пенсии, както и залагането на помощи и компенсации заради високата инфлация. Това обаче не може да се случи без нов бюджет.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!