Прокуратурата свали обвинението за опит за убийство на Доган

OFFNews 20 февруари 2015 в 11:15 4196 1

След Доган и прокуратурата се отказа от обвинението за опит за убийството му

Снимка БГНЕС

Прокуратурата се отказа от обвинението за опит за убийство на Ахмед Доган. 

Това стана ясно на заседание на Върховния касационен съд (ВКС) по делото, в което подсъдим е Октай Енимехмедов. През април 2013 година той беше обвинен за това, че опитал да убие тогавашния председател на ДПС. Първоначално разследването срещу Октай се водеше за хулиганство и закана за убийство, но по-късно къв обвинението беше добавен и опит за убийство. 

На първото заседание по делото в Софийски градски съд (СГС) през септември 2013 година самият Доган се отказа да поддържа обвиненията срещу Октай. 

Днес вече прокуратурата е на мнение, че не е имало опит за убийството му и поиска да бъдат потвърдени решенията на две съдебни инстанции, според които Енимехмедов получи три години и половина затвор за закана за убийство и за хулиганска проява. Той беше изцяло оправдан по обвинението за опит за убийството на Ахмед Доган. 

В същото време вече втора година няма повдигнати обвинения срещу делегатите от ДПС, които пребиха Октай след нападението му над Доган. Държавното обвинение търси хулигански подбуди за побоя и ако такива не бъдат установени, делото ще бъде прекратено.

"От това, което излезе по медиите, прокуратурата твърди, че не са събрани достатъчно доказателства. Нашата оценка е ясна. Нашата оценка сме я изразявали своевременно с всички аргументи на база факти. От тази гледна точка за нас този атентат е ясен, оценен е, това си е опит за убийство. Ние го знаем. Достатъчно е да се видят фактите", коментира Мустафа Карадайъ от ДПС в кулоарите на парламента.

На въпрос как ще коментира становището на прокуратурата, че опитът за убийство не може да бъде доказан, Карадайъ направи предположение, че прокуратурата прави оценка на начина на воденото разследване. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови