Насрочиха делата за "цецомобилите" и Костинброд

Юлиан Христов 20 май 2014 в 16:08 3870 4

Делата за костинбродските бюлетини и за автомобилите за подслушване в МВР са насрочени, научи OFFNews.

За 30 май е насрочено делото срещу бившия вътрешен министър Цветан Цветанов и трима бивши директори на СДОТО – Сергей Кацаров, Камен Костов и Цветан Иванов. Това е третото дело срещу Цветанов и за автомобилите за подслушване. 

Цветанов е обвинен за това, че като вътрешен министър съзнателно е допуснал тримата директори да извършат престъпление, като не изпълнили задълженията си по защита на класифицираната информация и разпоредбите на Закона за специалните разузнавателни средства. От действията на Цветанов били настъпили тежки последици като създаване на условия за нарушаване на конституционните права на български граждани и тежко уронване на престижа на МВР.

Кацаров, Костов и Иванов пък са обвинени, че в периода от февруари 2010 г. до април 2013 г. не са осигурили адекватна защита за опазване на класифицирана информация, не са създали регламент за използването на специализирана мобилна техника и не са осъществили контрол за правомерното прилагане на СРС.

Разследването на прокуратурата започна след сигнал на Сергей Станишев, който обяви, че е получил анонимен сигнал за незаконни подслувания на политици, банкери и бизнесмени. След като гръмна новината за "Крайслер"-а за подслушвания няколко служители от СДОТО начело с Радко Димитров демонтирали блок от системата за подслушване, за да прикрият следите. Те търсели харддиск със записи, обаче не могли да го открият. На следващия ден шефът на отдел 04 в СДОТО все пак е успял да изтрие данни от карти на автомобил със специализирана техника. 

На 21 февруари съдът върна обвинителният акт заради съществени процесуални нарушения и неясноти в обвиненията. Около две седмици по-късно прокуратурата го коригира и го внесе отново в съда.

Делото е разпределено на съдия Петър Гунчев. Той е гледал няколко знакови дела, едно от които е срещу Златомир Иванов-Златко Баретата и още няколко души.

За 11 юни пък е насрочено делото за бюлетините от Костинброд. В началото на април от държавното обвинение внесоха отново обвинителният акт след като и при него се наложи да отстраняват процесуални нарушения. 

Костинбродската афера се разгоря в навечерието на предсрочните парламентарни избори в деня за размисъл - 11 май 2013 г., Тогава в качеството си на изпълнителен директор и репортер в TV7 Николай Бареков обяви, че прокуратурата е заловила стотици хиляди бюлетини, с които от ГЕРБ се готвели да фалшифицират изборите. Бюлетините бяха отпечатани в печатница на общински съветник от ГЕРБ. От ГЕРБ веднага отрекоха какъвто и да е заговор, а лидерът им Бойко Борисов заяви, че изкуствено раздуханият скандал им глътнал 5-6% от гласовете.

Според обвинителния акт, който също беше връщан на прокуратурата, обвиняем е бившият главен секретар на Министерски съвет Росен Желязков, който имал задължението да контролира отпечатването на бюлетините. Според прокуратурата той не е изпълнил служебните си задължения, като не е осъществил контрол върху дейността на служителите от администрацията към МС по отношение на изпълнението на задълженията на "Мултипринт" ООД по договор за изработка и доставка на 8 343 000 бюлетини. Според държавното обвинение той не е осигурил осъществяването на строг контрол върху отпечатаните количества бюлетини и манипулациите с технологичния отпадък. Не е осигурил строга отчетност върху чистия тираж бюлетини и заприходяването на всяка отделна бройка.

Отпечатани са 351 075 броя бюлетини, годни да послужат по предназначение, извън възложените по договора. Настъпилите вредни последици са създаване на обществени нагласи, довели до недоверие от страна на значителна част от българските граждани към изборния процес и правилното и законосъобразно функциониране на органите на държавна власт в България.

Най-важното
Всички новини
X

Подкастът на OFFNews