Проф. Семов: Политическата 2020-а бе неадекватна. Имахме 4 големи проблема

Няколко приятели хотелиери се оказаха по-важни за властта от хиляди медици

OFFNews 15 декември 2020 в 10:36 3313 0

Проф. Атанас Семов

Думата, с която се характеризира в политически план изтичащата 2020 година, е неадекватност. Цялата управленска неадекватност от последното десетилетие бе събрана по отношение на мерките за Ковид-19.

Това коментира в предаването "Тази сутрин" на bTV конституционният съдия проф. Атанас Семов. Той гостува в студиото, за да обобщи политическите акценти на годината.

Той очерта четири големи проблема, белязали годината: най-високата смъртност от Втората световна война насам заради пандемията, невиждан корупционен скандал, два акта на ЕС за корупцията в страната (14-ият доклад на еврокомисията и резолюцията на ЕП) и "скопената ни позиция по отношение на Скопие".

Според проф. Семов безпрецедентната европейска реакция срещу българската корупция казва, че "България е дефектна държава и трябва да бъде изтеглена от производството, за да бъде ремонтирана".

Мерките 

Според конституционалиста в политически план годината е провал и заради противоречащите си мерки:

„Нямаше нито една мярка, в която да не чуем две взаимоизключващи се твърдения. Сутринта казваме налагаме, вечерта отлагаме."

За стриктно прилагане на мерки, каквито според него се налагат, са попречили лобистки интереси, смята професорът. "Няколко приятели хотелиери се оказаха по-важни за властта от хилядите медици", заяви той. Така според него нито са спасени достатъчни животи, нито икономиката.

В същото време, по думите му, се пилеят пари за ненужни неща - например вместо за масово тестване, парите се харчат за кораб. "Не може да купуваш кораб, когато имаш Ковид. Елементарна преценка не показахме - подлудихме и лекарите, и обикновените хора. Преценка как да помогнеш на хляба, не на лимузината. Няма бизнес без работещите хора. А и под въпрос е колко се помогна на бизнеса - колко фирми получиха достъп до правителствената програма и колко от тях си получиха парите навреме", попита риторично той.

Според проф. Семов да има безработица в България е престъпление, тъй като у нас има недостиг на работна ръка, след като хората са емигрирали масово.

Гавра с конституцията

Проектът за нова конституция е гавра с конституционализма, коментира още конституционният съдия . Все пак той смята, че има нужда от Велико Народно събрание.

България има нужда от Велико Народно събрание, но това, на което станахме свидетели, е отказ от конституционализма, трансформация на публичната власт в персонална по начин несъвместим с европейската нормалност. Ако не се вземат мерки - има опасност да бъдат касирани не само изборите, но и демокрацията“, заяви той по повод опита за конституционна реформа на ГЕРБ.

Според него до такива политически ситуации се стига след като три десетилетия се избират случайни хора.

"Напълно възможно е да има предсрочни избори догодина. Но важни са личностите, които влизат в парламента. Интелектуална мощ трябва, както и способност да се води държавата, а не да са водени от някого“, коментира още проф. Семов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!