Приеха нови правила за обществените поръчки

OFFNews 30 март 2016 в 20:30 2550 0

Снимка БГНЕС

Правителството прие правилник за прилагане на Закона за обществените поръчки. 

Идеята е да не се налага политическа лица да спират поръчки, когато има съмнения за тях, заяви след края на заседанието на Министерския съвет министърът на финансите Владислав Горанов, след като премиерът Бойко Борисов обяви спирането на поръчки за милиони. 

С правилника се вземат решителни мерки за контрол, определят се механизми за проверки на случаен принцип и на сключени вече договори, както и на договори за обществени поръчки, възлагани без обявление, обясни Горанов.

Проверките на случаен принцип ще са вероятно на всяка 30-а поръчка заради големия обем, но ще се направи и анализ на риска - в по-рисковите сектори ще се правят по-често проверки.  

Както в здравеопазването профилактиката е най-адекватната мярка, така и при харченето на обществените пари е най-добре да има превенция, заяви вицепремиерът Томислав Дончев.

Той подчерта, че фокус на усилията на новия правилник ще бъде да се откриват грешките преди да е направено плащане.

Въвеждаме две предпазни мрежи - първата е за разширяване на предварителния контрол. Втората предпазна мрежа е свързана с мониторинга на вече с обявените процедури и дали те отговорят на закона, дали няма дискриминация и дали правилата не водят към конкретен изпълнител, посочи Дончев, като допълни, че това е едва първата стъпка и се готвят още няколко нововъведения. 

Планира се още да бъде въведена стандартизирана документация, да има пълна публичност на договорите за обществени поръчки, въвеждане на нови санкции за възложителите и др. 

По думите на Дончев санкциите ще са насочени най-вече към т.нар. рецидивисти в нарушенията на процедурите за обществени поръчки, като се обсъжда да се отнема и държавната субсидия в тези случаи. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!