Quantcast

Борисов разпореди ревизия на всички обществени поръчки в министерствата

Юлиан Христов Последна промяна на 24 февруари 2016 в 14:09 3282 5

Борисов разпореди ревизия на всички обществени поръчки в министерствата

Премиерът Бойко Борисов е разпоредил пълна ревизия на всички обществени поръчки, направени от министерствата. Инспекторатите към ведомствата ще трябва да проверят дали при провеждането им са спазени всички процедури. 

"И тук да ви уведомя да знаете, днес съм издал заповед всички инспекторати, които проверяват дейността на министерствата, да направят пълни проверки на обществените поръчки във всяко едно министерство – как са провеждани, спазвани ли са процедурите. Искам пълна прозрачност, да бъде изчистено всякакво съмнение относно публичните пари. В обществото не трябва да остава и сянка на съмнение, че някой се облагодетелства за сметка на държавата. Затова се обръщам към всеки един от вас – знаете какви процедури вървят в министерствата ви. И при най-малко съмнение за нередности, искам да ме сигнализирате. Доверието трудно се гради, лесно се губи. Няма да допусна заради финансовия интерес на този или онзи да се дестабилизира държавата", е заявил Борисов пред министрите на днешното заседание на кабинета.

Миналата седмица след разпореждане на Борисов бяха спрени няколко големи обществени поръчки. Първоначално Борисов нареди спиране на обществената поръчка за строителството на магистрала "Хемус". След това бяха спрени още две - за българските документи за самоличност и за строителството на пътища и на Югозападното държавно предприятие за строителството на горски пътища. И в двете изпълнители са фирми, за които се твърди, че са свързани с депутата от ДПС Делят Пеевски и собственика на Лукойл България Валентин Златев. 

В Бургас беше спряна поръчка за близо 12 млн. лв., която е за проектиране и изграждане на „Спортен комплекс с покрит басейн“ в к-с „Славейков“. Във Варна пък спряха търг за благоустройство на градската среда за 24.5 млн. лв.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

24.02 2016 в 16:54

Толкова време се хвали че строи метро и магистрали и изведнъж се сетил да прави ревизия... един вид ще проверява себе си какви ги е надробил, някак смешно звучи. Докато не видя поне едно правителство в затвора подобно като в Румъния, не врярвам на такива акциики и ще ги считам за показно имитиране на дейност.

24.02 2016 в 15:39

Инициатива "Правосъдие за всеки" организира Шествие за правосъдие в събота, 27 февруари, в столицата. От инициативата призовават всеки, който иска независима от политическо влияние съдебна система, ефективна прокуратура и резултати в борбата с корупцията, да се присъедини в събота от 12.00 ч. пред Съдебната палата.

24.02 2016 в 15:17

Борисов се лъже, ако мисли, че това ще спаси имиджа. То няма друго освен обогатяване за сметка на държавата. Но няма кой да пожелае да го разкрие. Формално всичко ще е тип-топ. Защото тези неща не стават чрез писмени документи. Освен това на Пеевски парите са изпрани и са "кристално чисти". Защо някой не се зарови до дъното на нещата? Защото не знае дали там няма да види собствения си образ. Отнася се за всички с власт да го направят. Данчо Ментата ходи и тръби как Пеевски искал да се разсекрети доклада. Девизът в държавата от премиера до олигарха днес е: "Всичко ми е чисто!". Цялата олигархия и цялата политическа класа (понякога това е тавтология) се е заела да бори корупцията. С девизи. А не със закони, ако забелязвате.

24.02 2016 в 14:27

Боко защо всичките ти министри са работили за друга партия? Бойко защо няма оставки като с Танве? Той поне не е раздавал милиарди към ДПС! Стига хвърлял прах в очите! Колко милиарда към същите са отивали пак по твое време?

24.02 2016 в 14:25

Няма нужда от проверки, ние резултата го знаем - "спазени са всички правила и процедури".
На някой май му е напекло под гъза, щом се чуди какъв цирк да разиграе...