Борисов разпореди ревизия на всички обществени поръчки в министерствата

Юлиан Христов 24 февруари 2016 в 14:09 4065 5

Борисов разпореди ревизия на всички обществени поръчки в министерствата

Премиерът Бойко Борисов е разпоредил пълна ревизия на всички обществени поръчки, направени от министерствата. Инспекторатите към ведомствата ще трябва да проверят дали при провеждането им са спазени всички процедури. 

"И тук да ви уведомя да знаете, днес съм издал заповед всички инспекторати, които проверяват дейността на министерствата, да направят пълни проверки на обществените поръчки във всяко едно министерство – как са провеждани, спазвани ли са процедурите. Искам пълна прозрачност, да бъде изчистено всякакво съмнение относно публичните пари. В обществото не трябва да остава и сянка на съмнение, че някой се облагодетелства за сметка на държавата. Затова се обръщам към всеки един от вас – знаете какви процедури вървят в министерствата ви. И при най-малко съмнение за нередности, искам да ме сигнализирате. Доверието трудно се гради, лесно се губи. Няма да допусна заради финансовия интерес на този или онзи да се дестабилизира държавата", е заявил Борисов пред министрите на днешното заседание на кабинета.

Миналата седмица след разпореждане на Борисов бяха спрени няколко големи обществени поръчки. Първоначално Борисов нареди спиране на обществената поръчка за строителството на магистрала "Хемус". След това бяха спрени още две - за българските документи за самоличност и за строителството на пътища и на Югозападното държавно предприятие за строителството на горски пътища. И в двете изпълнители са фирми, за които се твърди, че са свързани с депутата от ДПС Делят Пеевски и собственика на Лукойл България Валентин Златев. 

В Бургас беше спряна поръчка за близо 12 млн. лв., която е за проектиране и изграждане на „Спортен комплекс с покрит басейн“ в к-с „Славейков“. Във Варна пък спряха търг за благоустройство на градската среда за 24.5 млн. лв.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews