СУ похарчил над 160 000 лв. без обществени поръчки, купувал двойно над цените по договор (видео)

OFFNews 10 септември 2015 в 07:44 14074 8

Софийският университет е похарчил 160 517 лева за хранителни продукти без обществени поръчки през 2014 година. Това е показала проверка, за резултатите от която разказа студентът по фармация Симеон Георгиев пред bTV тази сутрин.

Освен че в разрез със закона не са били проведени обществени поръчки за доставките, голяма част от тях са направени по цени, много по-високи от записаните в договорите. Например договорената цена за килограм кашкавал е била 7.92 лева. Всеки килограм е бил плащан реално по цена 11.52 лева. Така само от разликата в цената за първото тримесечие, когато са били купени 404 кг - Университетът е бил ощетен с 1446 лева. Пилешките бутчета са били договорени за 2.83, но са били плащани по 4 лева. По договор килограм сирене е струвал 4.83 лева, а всеки килограм е бил плащан по 8.50 лева.

Има и продукти, които са били договорени в едно количество, а са били пазарувани в друго, по-голямо, отбеляза Георгиев.

През ноември пък за алкохол, например водка и уиски, какъвто не се продава в студентските лавки и столови, са били платени 5 880 лева.

Алкохол се продава единствено в ресторанта на Ректората, но той вече не е собственост на СУ, частен е, обясни Борис Рангелов, студент по журналистика.

От СУ отговарят, че сами били инициирали проверката и че вече са сезирали прокуратурата.

"Не е вярно, аз съм инициаторът й, по информацията, която имам, от ръководството не са подавали сигнал до прокуратурата, аз съм подал три", каза Симеон.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови