Президентът свиква Съвета по национална сигурност

OFFNews 20 ноември 2013 в 07:43 3834 2

Сградата на президентството. Снимка: Сергей Антонов
Сградата на президентството. Снимка: Сергей Антонов

Президентът Росен Плевнелиев свиква Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС).

Участниците в заседанието ще обсъдят рисковете и заплахите за националната ни сигурност и възможностите на държавата за противодействие на тези рискове. Държавният глава заяви, че и политическата конфронтация ще бъде тема на заседанието.

Президентът Плевнелиев свиква КСНС след продължителни призиви да се обсъдят рисковете от бежанската вълна и миграционния натиск по границата ни. На заседанието доклади по темата ще изнесат вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев, председателят на ДАНС Владимир Писанчев и директорът на Националната разузнавателна служба (НРС) Драгомир Димитров.

Вчера в Силистра президентът изрази притеснение от нивата на противопоставяне между партийните лидери, коментира, че голямата тема на КСНС ще бъде политическата конфронтация и сподели очакванията си за заседанието.

Та нима не можем да се обединим на КСНС по рисковете, че трябва да осигурим и съответните институции, които са компетентни със съответните средства – технически, финансови, за да може те да си вършат добре работата в едни трудни моменти за държавата. Та нима не можем да се обединим около еврофондовете в 2014-2020-а и договора за партньорство 2014-2020-а, знаейки, че те ще се изпълняват от поне 4-5 правителства. Национално отговорната позиция е да има консенсус по тези теми. Надявам се да постигнем консенсус, да работим отговорно, да се отнесем сериозно към проблемите на нацията, свързани със сектор "Сигурност" и заплахите и разбира се, се надявам КСНС да бъде успешен, така че аз отивам добронамерен, с пълното желание да постигнем консенсус.

Преди две седмици вътрешният министър Цветлин Йовчев предложи план за намаляване броя на нелегалните имигранти у нас и увеличаване на тези, които ще бъдат експулсирани обратно в родината им. Подготвя се проектозакон, който да реши проблема с миграционния поток към България.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!