Президентът: Кризата с бежанците е в ръцете на правителството

OFFNews 08 октомври 2013 в 10:40 2767 2

Росен Плевнелиев. Снимка: БГНЕС
Росен Плевнелиев. Снимка: БГНЕС

Изцяло в компетентността на изпълнителната власт е да се справи с проблема с бежанците. 

Това каза пред журналисти президентът Росен Плевнелиев в коментар на думите на военния министър Ангел Найденов, който в понеделник заяви, че държавният глава може да свика Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС) по темата. В същото време военният министър смята, че Съветът по сигурността при премиера не трябва да заседава, защото има Национален оперативен щаб, който се ръководи от вътрешния министър. 

„Военният министър посочи, че има основание за свикване на Консултативен съвет по национална сигурност, същевременно каза, че няма смисъл да се свиква Съветът по сигурността към Министерски съвет. Малко странно е това изявление. Нека направим голямата разлика – КСНС към президента е консултативен орган, същевременно има Съвет по сигурността, който е изпълнителен орган. Там се ревизират плановете, там се осигурява финансирането, там се взимат важните решения. Очаквам, такива са и посланията, които получавам от министрите, от правителството, те реализираха своя план, знаят какво правят, имат съответното финансиране, ако трябва ще вземат допълнителни мерки. Изцяло в компетентността на изпълнителната власт е да се справи с проблема, който имаме”, посочи държавният глава.

Той обясни, че има готовност да свика КСНС, но това ще стане, когато прецени, че това е необходимо. "Аз не искам този КСНС да бъде една говорилня. За целта - изпълнителната власт трябва да е ревизирала плановете си; част от министрите си трябва да са направили много точни преценки, заявки; Министерството на финансите трябва да ги е одобрило; парламентът да е подготвил законопроектите в пакет, а не на парче. Ние си говорихме, че КСНС ще дебатира основно по темата с продължаващата реформа в сектор Сигурност. Това трябва да се подготви добре”, заяви Плевнелиев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика