Президентът: Смъртта на Желев е тежка загуба за световната демократична общност

OFFNews 30 януари 2015 в 12:21 2931 1

„С дълбока покруса научих за кончината на големия българин, политик, държавник и човек д-р Желю Желев - тежка загуба за България и за световната демократична общност“.

Това се казва в съболезнователното писмо на държавния глава Росен Плевнелиев до близките на президента на България (1990-1997 г.) д-р Желю Желев, който почина внезапно на 30 януари 2015 година.

„С живота си и с делото си д-р Желю Желев зададе посоката, която продължаваме да следваме и днес - на държава и народ, които вървят все по-уверено по единствения възможен път на българите – за изграждане на демокрация от европейски тип, за човешки права и свободи. Ще помним д-р Желев с несломимия му и борбен дух в защита на ценностите на демокрацията и хуманизма", пише още държавния глава.

В писмо си Плевнелиев нарича Желев "символ на мирния преход, на толерантността и на търсенето на национално съгласие".

"Като съзнавам, че не могат да бъдат намерени думи, които да облекчат болката от неописуемата Ви загуба, от името на българския народ и от свое име поднасям искрени съболезнования! Поклон пред светлата му памет!“, е написано в писмото на президента до близките на д-р Желю Желев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови