Политици за Желю Желев: Демократ, почтен човек, символ на отхвърлянето на комунизма

Нели Чолашка Последна промяна на 30 януари 2015 в 10:35 7546 7

Минута мълчание в памет на Желю Желев.

Депутатите от 43-то Народно събрание почетох с минута мълчание паметта на първия демократично избран президент Желю Желев.

"Това е президентът, чиято държавническа дейност ще свързваме с началото на демократичните процеси в България. Той беше безкомпромисно предан на свободата и демокрацията", каза председателят на парламента Цецка Цачева преди да обяви минута мълчание.

"Ние сме имали чисто човешки контакти и наистина съм дълбоко опечален. Изказвам моите най-дълбоки съболезнования. Загуба за всички нас е", коментира малко по-рано Борислав Великов, депутат от Реформаторския блок и бивш председател на Народното събрание (като член на НДСВ).

Лидерът на ВМРО и депутат от Патриотичния фронт Красимир Каракачанов ще си спомня за Желев като за човек на компромиса и разумното действие.

"За всеки, който се занимава с политика, може да се каже всичко. Редно и нормално е да си спомняме полезните неща, които се случиха по негово време - опитите да се успокои обществото, ако щете дори, че по негова инициатива България влезе активно в Балканската политика - с признаването на Македония България на практика показа, че амбиции да има роля на Балканите. Тази амбиция не беше защитена от следващите политици. Може да го запомним като един човек, който беше спокоен, без излишна идеологизация, въпреки че времето беше крайно идеологизирано и време на противопоставяне", смята още Каракачанов.

Лидерът на ДСБ Радан Кънев, депутат от Реформаторския блок, обяви, че за всеки човек от неговото поколение Желев ще остане символ на отхвърлянето на комунистическия режим.

"Първият лидер на опозицията, първият български демократично избран президент, той ще остане в историята като един от хората благодарение, на които с всички неудачи, които сме имали поне от пътеката и на гражданския мир никога не сме се отклонили и неговата роля за това е повече от определяща. Той е символ на това, че промените в България не се изродиха в напрежение било между етноси или политически опоненти", каза още младият политик.

Председателят на БСП Михаил Миков определи Желю Желев като една изключителна обществено ангажирана личност.

По думите му той ще бъде запомнен като почтен човек, който е работил за доброто бъдеще на България.

"Д-р Желю Желев беше истински обединител на нацията. Днес България загуби един от най-ярките си дисиденти", каза лидерът на ДПС Лютви Местан.

"Членовете и симпатизантите на ДПС искрено обичаха д-р Желев, защото макар и той да бе основател и първи председател на съюза на демократичните сили, той се издигна до президент на всички български граждани. Един истински обединител на нацията“, обяви още Местан. 

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров неохотно се изказа за Желю Желев и обясни, че не иска да нарушава принципа за умрелите или добро, или нищо.

"Хората имаха в надежди, много повече, отколкото той оправда, за да не казвам повече - той не се разви като политик, не направи това, което трябваше да поведе България", смята Сидеров.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

01.02 2015 в 19:15

Най-малко Волен Сидеров има право да дава каквато и да е оценка за Желю Желев.

01.02 2015 в 19:12

Желю Желев беше добър човек, загрижен за българите и безрезервно вярващ в доброто у хората! Той се справи по-най добрия начин със задачата си на президент на България - осигуряване на мирен преход и недопускане на етнически, религиозни и политически ексцесии.От него всички могат да се поучат:и управляващи,и политици,и избиратели.Желю Желев се опита да покаже на България принципите и начина на поведение в едно демократично общество,не да ги наложи - демокрацията не се налага със сила.Доста хора определят това му разбиране като слабост и поведението му като погрешно,но в дадения исторически момент Желю Желев беше възможно най-добрия избор.Убеден съм,че с отдръпването му от политиката България загуби една възможност за по-добро бъдеще.Поклон!

31.01 2015 в 06:26

Лека му пръст. И прощение (ако може).
https://www.youtube.com/watch?v=8hqflqWgmZ8

30.01 2015 в 15:36

Жалко за големия български философ и мислител идеолога на реформата проф. Желев. Да почива в мир.

30.01 2015 в 11:48

Бог да го прости!

P.S. Госпожо Чолашка, моля, припомнете си пунктуацията за бъдещи статии, като наблегнете на подчинените изречения!

30.01 2015 в 11:11

Не съм почитателка на Сидеров, но този път , уви, е прав... Нека почива в мир господин президентът, но истината би трябвало да ни е по-мила...

30.01 2015 в 11:05

Моите съболезнования към близките му ! Беше скромен и добродушен човек, който за жалост не намери кураж да се еманципуира от комунистическото ДС Задкулисие ! За което Господ да го прости !