Президентът: Ще създам съвет, който да изработи алтернатива на застоя

Радев поиска разследващите да ”навлязат в старателно отбягвания периметър на властта”

OFFNews 28 януари 2019 в 11:20 5032 12

Това бе година на илюзорна стабилност и нарастване на беззаконието и ерозия на демократичните завоевания. 

Това заяви Румен Радев при отчета на втората година от мандата му като президент. Той поиска прокуратурата, МВР и антикорупционната комисия (КПКОНПИ) да ”навлязат в старателно отбягвания периметър на властта” и да бъдат създадени разширени механизми за контрол, които да проверяват за скрито придобиване на фирми и свързани лица, а не само да се попълват имотни декларации. 

”Необходима е радикална промяна на политическата среда и стила на управлението”, каза още Радев. Той съобщи, че ще формира към президентската институция Съвет за стратегическо развитие на България, който да разработи алтернативи на застоя. 

Според него президентската институция е била последна бариера пред лобисткото законодателство. Радев напомни, че е наложил вето на 7 закона.

За пореден път президентът разкритикува процедурата за избор на нов тип изтребители и решението на кабинета да започне преговори със САЩ за закупуване на F-16. Според него се е провел ”бутафорен” конкурс и управляващите са опорочили модернизацията на армията. 

Радев отчете, че е бил на 19 събития в чужбина, а 12 държавни глави са посетили България. Той изброи всички постигнати успехи в отношенията и с Балканските държави. И отчете, че посещението му в Москва е възстановило политическия диалог с Русия. 

Свободата на словото е обект на преследване. Последните критични гласове в българския ефир се притискат с инструментите на властта, заяви президентът. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4000

11

lukyas

29.01 2019 в 19:44

БСП и ГЕРБ смело напред!!!!!

5700

10

Годо

29.01 2019 в 13:31

Назначеното от Решетников, червено водорасло, само ръси общи приказки, написани от други червени номенклатурни синчета. Нищо няма да излезе от този случайно попаднал в политиката човек.
Той и Първанов направи партия, хвърляше общи приказки наляво и надясно, а сега стана хотелиер...

6239

8

Izoblechitel

29.01 2019 в 03:40

ПОНЕЖЕ ОТЧЕТА НА ПРЕЗИНТ РАДЕВ БЕШЕ ЗАТЪМНЕН И НЕИЗЛЪЧЕН ОТ НАЦИОНАЛНИТЕ ТЕЛЕВИЗИИ, ВИ ПРЕДОСТАВЯМ ЛИНК, КЪДЕТО МОЖЕ ДА ГО ИЗГЛЕДАТЕ:

https://m.youtube.com/watch?v=B2jHPaq9gnY

ДАНО ДА Е УСПЯЛ ДА ОТВОРИ ОЧИТЕ НА ЗАСПАЛОТО НИ ОБЩЕСТВО. ЗАДАВА СЕ БИТКА С МАФИТЯТА И ДАНО ПО ВЕЧЕ ХОРА ПОДКРЕПЯТ ПРЕЗИДЕНТА ЗА ДА Я СПЕЧЕЛИМ!

6162

7

red-army

28.01 2019 в 20:02

AnderXale не е нужно да го слушам. Тия неща си ги пише!

Има три дела заведени от президента през 2018.

За бюджета за 2019.
За Закона за изменение и допълнение на Закона за корпоративното подоходно облагане
За АПК

От тия само за АПК има реален смисъл от делото му за обществото.

А да се питаме ли за КПКОНПИ и разни други неща къде са делата? Държавата е обърната на опъки. Всякаква наченка на правосъдие е премахната...ама прездиентаиска политически дивиденти.


Е народа не е тъп.....

Нито едно от делата на президента не е приключило т.е. ефективност пак е нула.

http://www.constcourt.bg/bg/Cases

Нали знаеш на лъжата краката са къси.....

8931

6

AnderXale

28.01 2019 в 16:39

red-army
Какви флупости говориш? Има си ред при тези неща! Това да не ти е на село на мегдана? Всеки път като не мине ветото, праща спорните закони на КС. А резултатът е, че повечето падат! Ако беше гледал отчета на президнта днес, щеше да го чуеш, но странно защо го нямаше в национален ефир. Да живее свободата на словото и независимите медии! А ние догодина гоним номер 200 в класициите...

6239

5

Izoblechitel

28.01 2019 в 14:19

Браво радев! Напред, в теб ни е спасенето. Бог да те пази!