Президентът се срещна на Дондуков 2 с екоминистъра Сандов

OFFNews 16 февруари 2022 в 20:51 1441 0

Възможностите за сътрудничество в сферата на климатичната дипломация и грижата за опазването на природата обсъдиха президентът Румен Радев и вицепремиерът по климатични политики и министър на околната среда и водите Борислав Сандов. Срещата се проведе днес на „Дондуков“ 2.

"В сферата на екологията българските граждани имат високи очаквания за по-чист въздух, за спиране на варварската сеч в горите и замърсяването на водите, за опазване на биоразнообразието, съхраняване на българската природа", посочи Румен Радев.

По думите на президента, досега са водени фиктивни екологични политики, а като предизвикателство открои справянето с наказателните процедури към страната ни от Европейската комисия в сектор „Околна среда“.

"Правилните екологични политики са залог за устойчивото развитие на всяка държава, особено сега, в контекста на прехода към „зелена” икономика", заяви държавният глава.

Румен Радев и Борислав Сандов изразиха обща позиция, че развитието на икономиката трябва да се постига с грижа към околната среда и опазване на природните ресурси. В европейските политики опазването на природата вече е приоритет, заяви държавният глава.

Президентът Радев и вицепремиерът Сандов обсъдиха механизмите за изграждане на „зелена” икономика и постигането на разумен баланс при провеждането на този преход.

„Може да разчитате на моята подкрепа в усилията си за намиране на устойчиви решения в полза на цялото българското общество“, заяви държавният глава.

На срещата са обсъдени възможностите за борба с климатичните промени, сред които и възстановяването и съхранение на горските територии. Румен Радев отбеляза президентската инициатива „Да засадим дърво, да възродим българската гора", която започна през април 2021 г., като успешен пример за опазване на природата у нас.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!