Президентът Радев пристигна в Карловско, пострадалите земеделци подават заявления за помощ от днес

Общинските служби „Земеделие“ ще работят без почивен ден

OFFNews 03 септември 2022 в 11:48 2321 3

Радев в Карловско

Снимка БНР

Най-важното е да се уверим, че няма хора в риск, заяви Румен Радев

Президентът Румен Радев посети пострадалите от проливните дъждове в петък населени места в Карловско. Държавният глава пристигна малко преди обяд, за да се запознае с щетите. 

На място Радев разговаря с екипите, които участват във възстановяването на пострадалите села. 

Най-важно е да продължи огледа, за да се уверим, че няма хора в риск. При успокояване на обстановката, да се описват щетите, за да помогне държавата с всичко, с което може. Знаем и от преди, явно и в бъдеще ще имаме подобни предизвикателства, трябва да се мисли в перспектива за екипи за аварийна превенция. Трябва да има много добре подготвени специалисти", подчерта държавният глава. 

Междувременно от министерството на земеделието съобщиха, че земеделските стопани, пострадали от наводненията в района на Карлово, могат да подават заявления за подпомагане и огледи от днес. Документите ще се приемат в Общинските служби „Земеделие“ по местонахождение на имотите. Предвид кратките срокове службите ще работят без почивен ден. Подкрепата ще бъде отпускана на база констативни протоколи, а изплащането на средствата ще се извърши в най-кратки срокове.

Заявления могат да се подават в рамките на 10 дни от настъпване на събитието. Огледът на засегната площ се извършва, когато условията позволяват да се направи оценка на щетите, припомнят от МЗ. 

Земеделските производители със 100 % пропаднали площи ще бъдат подпомогнати чрез държавната помощ за компенсиране на щетите по земеделските култури, причинени от неблагоприятни климатични събития, приравнени на природно бедствие.

Продължава евакуацията на жители от няколко села в региона, в работата се включиха екипи на МВР, Министерство на отбрана, както и на Столичната община.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2115

3

Тролов

03.09 2022 в 19:28

До двуличника Радев се е залепил със зелени ботуши основният виновник Кметът на общ.Карлово Кабаиванов. Този крадец е прибрал милиони, но никога не е чистил коритото на реката. Осъден е за кражба на европари, но седи и краде вече 20 г.с помощта на ГЕРБ! На ход е Кьовеши!

12073

2

IvanofRumen

03.09 2022 в 13:20

Радев е по-голям двуличник и от тиквата проста..

22548

1

dolivo

03.09 2022 в 12:12

Имат ли застраховки земеделците? Държавата ако дава помощи, да са на под 50% от щетите, за да стимулира производителя да инвестира в застраховка и хеджинг на реколтата. Инак, комунистическа хранилка се получава, аз да плащам от джоба си на тях за всяка градушка
 
X

Подкастът на OFFNews