Президентът обсъжда промени на съдебната система чрез Конституцията

OFFNews 05 август 2020 в 17:50 3256 0

Снимка БТА/Даниел Йорданов

Държавният глава обсъди необходимостта от промени в Конституцията с членовете на Правния съвет към президента, съобщиха от прессекретариата.

Единствената законодателна инициатива, за която е оправомощен президентът в България е за промени в Конституцията.

“Липсата на достатъчно гаранции за независима и ефективна съдебна система създава опасности пред развитието на България като демократична и модерна държава. Някои проблеми от години се задълбочават и решаването им изисква промени в Конституцията”, заяви Румен Радев по време на заседание на Правния съвет към президента.

На срещата са обсъдени предложенията и становищата, направени досега в хода на инициираните от президента консултации с представители на академичната общност, неправителствени организации и ръководители на институции в съдебната власт.

“Засилването на гаранциите за защита на правата на гражданите, конституционният модел на съдебната власт и гарантирането на независимостта на съдебната система бяха сред акцентите на днешното заседание. Функциите на ВСС, отчетността на прокуратурата и контролът над актовете й също бяха обсъдени от президента Радев и членовете на Правния съвет”, съобщиха от президентството.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови