Магдалена Ташева оглави комисията за срещите на Плевнелиев с ЕРП-тата

OFFNews 08 май 2014 в 10:19 4281 6

Росен Плевнелиев

Снимка БГНЕС, Архив

Със 116 гласа "за", 70 "против" и без "въздържал се" парламентът реши да създаде Временна анкетна комисия, която да разследва срещите на президента Плевнелиев с представители на ЕРП-тата и с дружествата с концесия за добив на природни богатства.

"Против" идеята за комисията гласуваха 69-има депутати от ГЕРБ и един от ДПС.

Комисията ще работи три месеца. Въпреки че фокусът на новосъздадената комисия пада върху президента, в името й държавният глава никъде не се споменава: Временна анкетна комисия за изясняване на всички факти и обстоятелства, свързани с дейността на фирмите лицензианти на ДКЕВР за разпределение и снабдяване с електроенергия, а също и дружества концесионери за добив на природни богатства, довела до ощетяване на българските граждани и българската държава, както и нерегламентираните им контакти с представители на държавата и свързани с политически партии лица.
Идеята за комисията е на "Атака", а повод за създаването й е среща на президента Росен Плевнелиев с шефа на EVN във Виена преди около месец, както и опасенията на националистите, че държавният глава е летял в един самолет с директора на "Дънди прешъс метал". Дискусията беше излъчена пряко по националните медии.

В състава й влизат Дурхан Мустафа и Петя Раева от ДПС, Любомир Владимиров и Николай Александров ("Атака"), Делян Добрев и Александър Ненков (ГЕРБ), Красимир Янков и Филип Попов от "Коалиция за България". Зам.председатели ще бъдат Мустафа Карадайъ (ДПС), Явор Куюмджиев (Коалиция за България), Данаил Кирилов (ГЕРБ), а председател е Магдалена Ташева от "Атака".

Фактът, че управляващото мнозинство отстъпи председателското място на "Атака", породи съмнения от страна на ГЕРБ. Според опозицията управляващите са подкрепили комисията на "Атака", защото кворумът в парламента зависи от националистите.

"От състава на тази комисия разбираме, че 42-рото Народно събрание и неговото мнозинство ще води предизборната кампания на г-жа Ташева за член на ЕП. В това няма нищо лошо, толкова други неща сме сътворили в тази зала, че едно повече няма да е толкова зле", каза Цецка Цачева.

Тя предложи ръководното място в комисията да бъде дадено на депутата от ГЕРБ Данаил Кирилов. Колегата му от левицата Жельо Бойчев заяви с ирония, че идеята е уместна, тъй като в миналото името на Кирилов е било замесено в енерийни скандали, заедно с президента.

Данаил Кирилов излезе, за да защити името си, като заяви, че в случаите, които левицата визира, е имало замесени и техни хора и ничя вина не е била доказана.

В крайна сметка идеята на ГЕРБ - Кирилов да оглави комисията, не бе приета и бившият общински съветник от партията на Борисов остана само член на комисията.

Дебат

Депутатът на "Атака" Илиан Тодоров обясни, че взаимоотношенията с ЕРП-тата са един от най-сериозните проблеми на българските граждани. По думите му българите страдат от некачествените услуги и високите цени на електроразпределителните дружества. Според "Атака" позицията на държавата към енергийния сектор трябва да бъде ясна и категорична, защото в противен случай потърпевши ще са потребителите.

Колежката му от "Атака" Магдалена Ташева подчерта, че едни и същи лица фигурират и в управителните съвети, и в надзора на ЕРП-тата. Според националистката срещата между президента и ръководството на EVN се е случила в момента, когато държавата "след агонизиращи усилия започна да прави опити да си върне правата и да защити потребителите си".

"В този период нашият държавен глава е поканен в частен апартамент, в един хотел, за да бъде ухажван или убеждаван, или обработван, така че ЕРП-тата, и особено едно - това в Южна България, да може да продължава да граби българския народ", каза Ташева.

Депутатът на "Коалиция за България" Явор Куюмджиев заяви, че социалистите ще подкрепят създаването на тази комисия.

По думите му е крайно време да излязат наяве връзките между енергийния сектор и представителите на държавната власт.

"В крайна сметка това приключи май месец миналата година и е много важно всички, които правят бизнес в тази държава, да спазват законите и, ако ги нарушат, да бъдат наказани. (...) Всички си спомняме за Митко Каратиста, който бе в ръководството на едно от дружествата. Смятам, че е абсолютно необходимо всички тези неща да станат ясни на българското общество", каза Куюмджиев.

Позицията на бившите управляващи бе представена от депутата на ГЕРБ Данаил Кирилов. Той изтъкна, че ЕРП-тата са само единият от петте субекта в енергийната система. Кирилов предложи анкетната комисия да разследва всички участници в енергийния сектор.

"Някой се опитва да свърже и да насочи прожектора към държавния глава. Той ли е единственият, който се е срещал с представители на въпросните ЕРП-та?", попита депутатът на ГЕРБ и посочи, че среща с електроразпределителните дружества са имали и представителите на кабинета "Орешарски".

Председателят на миналия парламент Цецка Цачева даде за пример опита на ГЕРБ през 2012 г.(докато кабинетът Борисов бе на власт) да създаде комисия, която да разследва президента Първанов. Цачева изтъкна, че тогава Конституционният съд обяви комисията за противоконституционна. Тя призна, че тогава мнозинството на Бойко Борисов е сгрешило.

"Кажете направо, че искате комисия за президента, но не ви стиска, колеги, защото знаете, че това е противоконституционно. Съберете подписка за импийчмънт, ако твърдите, че има нарушения.(...) От "Атака" извиха ръцете на "Коалиция за България", невероятни манипулатори, справихте се блестящо, но това, което ще се случи с това решение, ще бъде поредният срам с НС", каза Цачева.

Парламентарната група на ДПС не се включи в дебата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови