Президентът назначи новия шеф на НСО

Юлиан Христов 02 юни 2014 в 11:16 4851 0

Ангел Антонов

Снимка МВР

Ангел Антонов се изкачи в йерархията на МВР в мандата на Цветан Цветанов.

С указ на държавния глава Ангел Антонов е назначен за началник на Националната служба за охрана, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Ангел Антонов, който беше директор на главните дирекции „Криминална полиция” (2010-2011) и „Национална полиция” (2011-2013) в МВР, ще заеме поста на бригаден генерал Тодор Коджейков. Коджейков е освободен от поста с президентски указ от 30 май.

С друг указ на държавния глава за заместник-началници на Националната служба за охрана са назначени полковник Юлиан Харалампиев и полковник Красимир Станчев. Със същия указ полковник Калин Иванов е освободен от длъжност заместник-началник на НСО.

Ангел Антонов се изкачи в йерархията на МВР в мандата на Цветан Цветанов. Той често е сочен за дясната ръка на бившия вътрешен министър. В края на миналата година Антонов беше свален от Цветлин Йовчев от поста шеф на Национална полиция. Той обаче не беше уволнен или пенсиониран и остана на работа в системата.

За отстраняването му от високия пост се заговори още по време на февруарските протести, когато полицията допусна сблъсъци с протестиращи.

Антонов сяда на стола на ген. Коджейков, който подаде оставка на 27 февруари заедно със заместника си полк. Калин Иванов. Като мотиви тогава двамата посочиха лични причини.

В мандата на Коджейков беше направен един от най-сериозните пропуски в работата на службата, която допусна въоръженият Октай Енимехмедов да влезе въоръжен на конференция на ДПС и да опре оръжие в главата на Ахмед Доган. Заради инцидента двама служители на НСО бяха отстранени от работа. Шефът на авангарда на охраната на Доган полк. Георги Райков беше уволнен от службата с мотива, че е допуснал нападателят Октай Енимехмедов да се доближи до лидера на ДПС. Няколко месеца по-късно обаче съдът възстанови Райков на работа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови