Човек на Цветанов оглавява НСО

Юлиан Христов 17 май 2014 в 12:17 8378 0

Бивш полицейски началник, сочен за близък до бившия вътрешен министър Цветан Цветанов, ще оглави Националната служба за охрана (НСО).

Това решение взе кабинетът по време на изнесеното си заседание във Варна. 

Ангел Антонов, който беше директор на главните дирекции „Криминална полиция” (2010-2011) и „Национална полиция” (2011-2013) в МВР, ще заеме поста на бригаден генерал Тодор Коджейков

Ангел Антонов се изкачи в йерархията на МВР в мандата на Цветан Цветанов. Той често е сочен за дясната ръка на бившия вътрешен министър. В края на миналата година Антонов беше свален от Цветлин Йовчев от поста шеф на Национална полиция. Той обаче не беше уволнен или пенсиониран и остана на работа в системата. За отстраняването му от високия пост се заговори още по време на февруарските протести, когато полицията допусна сблъсъци с протестиращи. 

Освен охраната на протестите Антонов отговаряше и за охраната на изборите 

Антонов сяда на стола на ген. Коджейков, който подаде оставка на 27 февруари заедно със заместника си полк. Калин Иванов. Като мотиви тогава двамата посочиха лични причини. 

В мандата на Коджейков беше направен един от най-сериозните пропуски в работата на службата, която допусна въоръженият Октай Енимехмедов да влезе въоръжен на конференция на ДПС и да опре оръжие в главата на Ахмед Доган. Заради инцидента двама служители на НСО бяха отстранени от работа. Шефът на авангарда на охраната на Доган полк. Георги Райков беше уволнен от службата с мотива, че е допуснал нападателят Октай Енимехмедов да се доближи до лидера на ДПС. Няколко месеца по-късно обаче съдът възстанови Райков на работа. 

За заместници на новия началник на НСО са определени полк. Красимир Станчев и подп. Юлиан Харалампиев.

Назначението на новото ръководство на службата трябва да стане с указ на президента.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови