Президентът на Европейския икономически и социален комитет гостува на Икономически и социален съвет в София

OFFNews 14 ноември 2017 в 14:33 4018 0

Президентът на Европейския икономически и социален комитет (ЕИСК) Георгиос Дасис гостува на българския Икономически и социален съвет (ИСС) в София. Той се срещна с членовете на пленарна сесия на ИСС и разговаря с тях по приоритетите на Европа и на предстоящото българското председателство на Европейския съвет.

Георгиос Дасис подчерта, че най-важният акцент за председателството на България трябва да бъде икономическата и
социална кохезия. Дасис припомни, че през 1952 г. при създаването на европейската общност и след това при Римския договор сближаването на икономическа и социална основа винаги е била основна политика.

Президентът на ЕИСК засегна и въпроса с т.нар. „изтичането на мозъци“ - процес, който засяга най-слабо развитите държави. Според Дасис „изтичането на мозъци“ е явление, което засяга не само отделни европейски държави, но и целия континент. Затова той препоръча да се създадат национални политики в рамките на общия процес на кохезия. Необходимо е Европейският съюз даде възможност на големите университети във всички държави да разполагат с достатъчно средства, за да задържат най-качествените и подготвени хора, които да могат да реализират своите проекти в родните си държави. 

Георгиос Дасис коментира още Брекзит и последиците от него:

"Случаят с Брекзит е добър урок за гражданското общество, защото става все по-ясно, че гражданите на Великобритания са станали жертва на една деформирана престава и неверни факти за ЕС. Гражданите във всички държави трябва да бъдат по-добре информирани и да знаят и оценяват ползите от съюза, от мирна Европа и от сближаването. Тогава тяхната оценка ще бъде обективна."

Председателят на ИСС проф. д-р Лалко Дулевски благодари на Георгиос Дасис за срещата и подчерта, че европейската тематика е основна линия в дейността на Икономическия и социален съвет.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови