И последното дело срещу Цветанов приключи с оправдателна присъда

OFFNews 26 януари 2016 в 13:07 4854 14

И последното дело срещу Цветанов приключи с оправдателна присъда

Снимка БГНЕС, архив

Последното дело срещу бившия вътрешен министър Цветан Цветанов приключи с оправдателна присъда. 

Върховният касационен съд (ВКС) го оправда по обвинението за престъпление срещу правосъдието.

Трето наказателно отделение се е произнесло, че отхвърля протеста на прокуратурата и оставя в сила оправдателната присъда на Софийския апелативен съд по делото срещу Цветанов за отказа от подслушване, станало известно като делото за "шестте не". Цветанов беше оневинен по обвинението за това, че отказал да разреши подслушването на шефа на РЗБОП Велико Търново Орлин Тодоров и по този начин осуетил наказателно преследване срещу него. Специалните разузнавателни средства били поискани от прокуратурата и разрешени от съда, но Цветанов отказал да ги разпише. 

Първоначално по това дело Цветанов получи четири години затвор. Процесът обаче беше върнат от ВКС с мотива, че делото не е разгледано от безпристрастен съд. Така при новото разглеждане на делото от втората инстанция, Цветанов беше оправдан. Според Апелативния съд обвинението срещу Цветанов било сбъркано, тъй като министерския пост не отговарял на него. Според съдът Цветанов не може да отговаря по чл. 288 от Наказателния кодекс, според който: "Орган на властта, който пропусне да изпълни своевременно длъжностите, които му налага службата относно наказателно преследване, или по друг начин осуети такова преследване с цел да избави другиго от наказание, което му се следва по закон, се наказва с лишаване от свобода от една до шест години".

Точно тази присъда беше потвърдена от ВКС днес. 

След падането на правителството на ГЕРБ прокуратурата повдигна три обвинения срещу него - за длъжностно престъпление, за неупражнен контрол над службата за подслушване и възпрепятстване на правосъдието. По първото дело Цветанов беше оправдан на всички инстанции, а по второто прокуратурата се отказа да протестира оправдателната присъда.

В хода на последното дело срещу Цветанов се оказа, че е обичайна практика при вътрешните министри да отказват прилагането на СРС, въпреки че за това има разрешение от съд. Защитната теза на Цветан Цветанов по това дело беше, че е отказал подслушването заради опасност от разкриване на оперативните способи и това би поставило на риск прилагането на специални разузнавателни средства да стане достояние на трети лица и така да бъде провалена оперативната разработка.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!