Quantcast

Цветанов оправдан, въпреки че е престъпил закона (мотивите на съда)

Юлиан Христов Последна промяна на 26 януари 2016 в 15:10 5916 13

Цветанов оправдан, въпреки че е престъпил закона (мотиви към оправдателната присъда)

...подсъдимият Цветанов не е имал правото да изземва чужди правомощия и да отказва прилагането на специални разузнавателни средства включително и по съображения, че му е известно съществуването на основания по чл. 22 от ЗСРС.

Това е записано в мотивите към решението на Върховния касационен съд (ВКС), с което днес окончателно беше оправдан бившият вътрешен министър Цветан Цветанов. В това дело той отговаряше по обвинения за възпрепятстване на правосъдието, като забранил прилагането на специални разузнавателни средства спрямо бившия шеф на РЗБОП-Велико Търново Орлин Тодоров. Случаят придоби популярност като "делото за шестте не". Самият Цветанов мотивира отказа от подслушване заради опасност от разкриване на оперативните способи.

Именно заради факта, че обвинението срещу Цветанов е объркано, той беше оправдан през октомври, след като първоначално получи 4 години затвор. През октомври Апелативният съд в София се мотивира, че Цветанов не може да отговаря по чл. 288 от Наказателния кодекс, според който: "Орган на властта, който пропусне да изпълни своевременно длъжностите, които му налага службата относно наказателно преследване, или по друг начин осуети такова преследване с цел да избави другиго от наказание, което му се следва по закон, се наказва с лишаване от свобода от една до шест години".

Според ВКС обаче Цветанов няма право да изземва правомощията на съда, който преди това е разрешил използването и прилагането на СРС по воденото разследване срещу Тодоров. Съдиите се аргументират, че подобна правна възможност не се съдържа в нито един нормативен акт:

Подобна правна възможност не е предвидена нито в ЗСРС, нито в НПК; такава отсъства и в действалия към момента на деянието ЗМВР. Като подзаконов, вътрешноведомствен акт, който урежда вътрешната организация в МВР по движение на документите, свързани с прилагане на специални разузнавателни средства, Инструкцията за реда за ползване, осигуряване и прилагане на специални разузнавателни средства също не съдържа разпоредби, регламентиращи правото на министъра да изземе правомощията на свой подчинен и да вземе решение да не бъдат прилагани специални разузнавателни средства.

Съдиите са категорични, че отказите на Цветанов са довели до осуетяване на наказателно преследване и дори е представлявал "пречка за реализирана не наказателната им отговорност". Въпреки това съдът смята, че предходната инстанция правилно е оправдала Цветанов, достигайки до извода за "несъставомерност на деянието от субективна страна".

Коментарът на съда е във връзка с оспореното от прокуратурата твърдение на Апелативния съд за това, че Цветанов няма правомощия, свързани с наказателното преследване. Държавното обвинение е на мнение, че тези правомощия са регламентирани в Закона за СРС и НПК, в които се посочва, че разпореждането на вътрешния министър за прилагане на СРС е част от дейността по разкриване и доказване на дадено престъпление, „а бездействието му може да затрудни дейността по разследване на престъпление и разкриване на извършителите“.

Прокурорите намират и несъответствия в показанията на бившия главен секретар на МВР Калин Георгиев, дадени във фазата разследването и по-късно - пред съда.

Адвокатите на Цветанов смятат, че именно главният секретар на МВР, а не директорът на специализираната дирекция за технически операции може да направи преценка за разкриване на оперативните способи и може прекратяване на СРС-та. Те са категорични, че Цветанов е имал правомощията да откаже разпореждане за прилагане на вече разрешени СРС без това да представлява намеса в дейността на съдебната власт. Според защитата Цветанов не може да носи наказателна отговорност по повдигнатото му обвинение.

Решението на ВКС е взето предимно на базата на показанията на Калин Георгиев и други свидетели. Съдът приема за достоверно твърдението на бившия главен секретар на МВР, че в разговор с Цветанов, двамата са взели решение СРС да не бъдат използвани. Тъй като разговорът е проведен само между двамата и тъй като твърденията и на двамата съвпадат, съдът не намира основание да се съмнява в тях. Още повече, че от хода на делото става ясно, че разследването срещу Орлин Тодоров не е прекратено, въпреки спрените СРС. 

ВКС внася корекции в решението на САС, като посочва, че специалните разузнавателни средства са характерен таен способ за разкриване на престъпление, поради което е предвиден и специфичен способ за прилагането му. До активирането му се стига след две нива – решение от съд и подпис от министър. Съдиите обаче смятат, че въпреки че няма право на отказ от прилагане на СРС, прокуратурата е трябвало да докаже субективен елемент, който да води до възпрепятстване на разследването срещу Орлин Тодоров, като го избави от наказателно преследване.

Това съдът посочва като пропуск на прокурорите. Апелативният съд обаче е направил извод за липсата на безспорни доказателства, които да насочват към извода, че Цветанов е имал намерение да избави Тодоров от преследване. Според съда критичният анализът на пунктуацията на отказите (шест пъти не с три удивителни, бел. ред.) не може да доведе до заключението до субективен елемент в действията на бившия вътрешен министър. Не са открити и връзки, зависимости и отношения от лично, служебно, бизнес или друго естество между Цветанов и Тодоров.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

27.01 2016 в 11:12

Според мен решението на ВКС е правилно. Отказът за даване на разрешение е административно нарушение заради което се носи административна отговорност, но не и наказателна. За да има и наказателна отговорност прокуратурата следваше да докаже, че са претърпяни някакви вреди (от държавата). СРС е само един от способите за разкриване на престъпление, но не единствения способ.

26.01 2016 в 18:16

Няма как да вярваш в съществуването на правов ред в тази държава! Това дело показа и доказа,че щом си с властта за теб закони не съществуват! ГАВРА!

26.01 2016 в 18:00

Оставям на страна, колко усилия е трябвало да положи ВКС да оправдае Цветанов за очевидно предтъпление по служба.
Но от решението следва, че ако не е имало субективен умисъл да предотврати наказалтелното преследване, очевидно е направено, защото Цв. Цв. е правно неграмотен идиот, който изобщо не знае какви са правомощията на министъра на вътрешните работи.
Което означава, че той не трябва да припарва до какъвто и да е пост в изпълнителната власт.

26.01 2016 в 17:42

Тъщин цвъко оправдан и как иначе, човека е №1 в съдебната рИформа заедно с тиквоций велики, още по-голям престъпник и накрая, но не последен младия успял щопар, тия и останалите червени боклуци съд не ги лови, все рИформатори?!

26.01 2016 в 17:07

Сега вече може да започне реформата в съдебната система ... С есемеси или на четири очи, спасение няма ....

26.01 2016 в 17:06

Последният да гаси лампата.

26.01 2016 в 16:41

До по долния литератор,

От такива като тебе не се и очаква да разбереш за какво става дума така, че - на ремък!

26.01 2016 в 16:40

За това дело ли става НАвАпроШ4е?

"Три години прокурорски син се измъква от Темида за двойно убийство.

Бащата „случайно” се оказва обвинител по делото срещу Цветанов за подслушванията.

...Паола и приятелят й Николай са пометени на 5 август 2011 г. в 1 ч през нощта от БМВ-то на прокурорския син.

Трагичният инцидент се разиграва на столичния бул. "България" в посока кв. "Бояна". Малко след бензиностанция "Шел", до спирка „Ручей” се движат две мощни немски машини. Съмнението е, че са правили гонка. Пътят обаче е мокър, а скоростта несъобразена. БМВ-то тръгва да изпреварва движещото се пред него Аудии, но се удря в предната му лява врата. Колите се завъртат, БМВ-то изхвърчава от платното и помита движещите се на тротоара Паола и Николай. Минути по-късно те издъхват...

интересни обстоятелства

– БМВ-то, което уби двама, е имало стикер на предното стъкло „Съдебна полиция”. Оказва се, че прокурорският син работи в съдебната охрана и също е човек от системата. Майка му е психолог и е свързана със сферата на правосъдието. Интересни са обаче позициите на бащата Венцислав Андреев - обвинител от Софийска градска прокуратура. По някаква интересна случайност именно той е прокурорът, внесъл обвинението по делото срещу бившия вътрешен министър Цветан Цветанов за подслушванията, но до сега това сякаш остана незабелязано. "
http://www.faktor.bg/obshtestvo/ulicata/40926-temida-spasi-ot-zatvor-sina-na-prokuror-obvinil-tzvetanov-za-podslushv aniyata.html%7D

ОоООоО, Тигре, Тигре, имаш ли пари...

26.01 2016 в 16:33

Недоумявам как следното мнение може да има 5 положителни оценки и нито една отрицателна?!

Гранфон сфири
Затова по света ни обрисуват като турски кенеф.


Грамохон, свири
обрисувам - правя словесно описание. (Командира обрисува с няколко думи ситуацията)


Този форум се напълнил с откачени илитерати.
А още по-страшно, предполагам, че част от тези непросветени копИленца работят на ползу Йончев и/или други платени нпо-та.
Инак няма логично обяснение за тази ситуация.

26.01 2016 в 16:17

Браво на Цветанов! Без връзки, без адвокати с връзки, при наличието на безкомпромисна, компетентна и неподкупна прокуратура, доказа че може да си невинен, когато си нарушил всички възможни закони! Пример за всички, които разполагат с власт и парички!