Какво да променим в образованието? Разговор с Красимир Куцаров, Веселин Белоконски и Ангел Ангелов от ''Глас народен'' (видео)

С тях говорим в подкаста на OFFNews

Ружа Райчева 27 май 2024 в 11:04 2025 1

Красимир Куцаров, Веселин Белоконски и Ангел Ангелов от "Глас народен", кандидати на изборите за 50-ото Народно събрание и за Европейски парламент на 9 юни, бяха гости в предизборното студио на OFFNews.

Красимир Курцаров е от Пловдив и се занимава от 25 години с търговия. Има магистратура по антична археология във Великотърновския университет. Женен, с две деца. Беше кандидат-кмет за Пловдив на местните избори 2023 г. Втори в листата на "Глас народен" за ЕП, втори в листата за град Пловдив и трети в листата за Пловдивска област.

Веселин Белоконски е роден в София. Завършил е машинно инжeнерство и педагогика. Живее във Варна, предподава в Провадия. Женен, с две деца. Бил е кандидат за вицепремиер с президент Светльо Витков. Води листата на "Глас народен" за НС във Варна, втори в листата за Русе. Трети в листата на партията за ЕП.

Ангел Ангелов е общински съветник за втори мандат в родния си град Добрич. Завършил е маркетинг в университета по икономика във Варна. Преподава икономика в Генерал Тошево. Той е водач на листата на "Глас народен" в Силистра и е на трето място в русенската листа на партията.

Тъй като и тримата ни гости имат педагогически опит и представа от административната структура на образованието - то бе основна тема на разговора ни. Кандидатите на "Глас народен" са на мнение, че подходът на финансиране "парите следват ученика" е грешен, както и че Министерството на образованието (МОН) не провежда ефективна и целенасочена образователна политика. 

Веселин Белоконски заяви, че в образованието на първо място трябва да се промени принципът на делегираните бюджети - т.нар. метод "парите следват ученика". По думите му няма как да се въздейства на един ученик да учи, след като той знае, че е практически безнаказан. Според Белоконски трябва да се въведе задължително образование.

"Този социален проблем е много важен. Тези етноси, които са неуки, които ги карат да не ходят на училище - има неправителствени организации, които карат децата да не учат. Целта е намаляване на образователното ниво. Всяка година пада нивото на матурите", заяви Белоконски.

Той каза, че в тази ситуация всички обвиняват учителите, но че те нямат лостовете, с които да могат да въздействат на учениците. Веселин Белоконски заяви, че от професионалното образование са били множество професии и са били дадени на неправителствени организации, така че да се печелят пари.

Ангел Ангелов допълни, че ако не бяха българските учители, нивото на образованието щеше да е още по-ниско. По думите му учителите правят чудеса от храброст. Според него постоянната промяна на учебните програми и планове от страна на МОН започва да тежи, защото випуск след випуск учи съвсем различни неща.

"Учат счетоводство в девети клас, в десети - не, а в 11-ти класпак имат счетоводство в програмите. Как да стане и да имат желание децата", попита той.

Красимир Куцаров подчерта, че училищните директори не трябва да бъдат добри педагози, а добри мениджъри. Според него има проблем при избора на директори - те биват избирани, за да прокарват нечии интереси. Той е на мнение, че има огромна пропаст между МОН и училищата.

"Образованието е нашата цел. Големите партии ги е страх от това поколение. Колкото и да говорят как са "затъпели", аз вярвам в това поколение и че бъдещето е негово", каза още Куцаров.

Веселин Белоконски обърна внимание на това, че много се говори за дуално образование в момента, което цели бизнесът да набира специалисти от професионалните училища. Според него обаче програмата за дуално образование не е приложима за България. Ето защо:

"Аз преподавам в Провадия - децата там не стигат, с всяко следващо поколение намаляват. Ние там не може да имаме дуално образование. Аз съм в автотранспортна паралелка, имаме четири сервиза на кръст, а ние имаме 12 души паралелка - те не могат да ги вземат всички. Какво ще правят другите? Ще търсят други сфери на развитие."

Статуквото подклажда ниската избирателна активност

С тримата кандидати на "Глас народен" говорихме и за растящата с всеки следващи избори ниска избирателна активност.

Ангел Ангелов изтъкна, че на последните местни избирателната активност в община Добрич беше една от най-ниските в страната - и на първи, и на втори тур. По думите му има голям проблем с това хората да бъдат убедени да гласуват. Според него т.нар. "статукво" има интерес от това да има ниска избирателна активност и само твърдите партийни електорати да излязат да гласуват.

"Младите повечето директно казват "не ме занимавай, други са ми приоритетите", но това е нашата цел - да накараме всички да гласуват, защото всеки глас е важен", каза Ангелов.

Веселин Белоконски заяви, че негативното отношение към изборите е насадено от системните политици и партии. "Че нищо не зависи от теб и е по-добре да си засадиш градинката, отколкото да гласуваш. Това не е вярно, защото всичко зависи от гласа ни", каза той.

Красимир Куцаров допълни, че от 30 години насам се насаждат две отровни тези: "Ако от изборите зависеше нещо - щяха да ги забранят със закон" и "Краде - ама прави". Той коментира, че смисълът на политическото представителство е да представляват бизнеса и гражданите. По думите му в момента целта е хората да се приспят и да не гласуват.

Различни позиции за войната в Украйна

Тримата кандидати на "Глас народен" имат разнородни позиции по отношение на войната в Украйна.

Според Ангел Ангелов войната в Украйна е бизнес, в който загиват много хора. Той е на мнение, че трябва да сме лоялна държава член на НАТО, но че като исторически ценности трябва да сме на страната на Русия. "Тези крайни мнения - ние сме за Русия, ние сме за Украйна - трябва да престанат и лидерите на двете държави трябва да се разберат. Не сме ние, които ще кажем кой ще победи", каза общинският съветник.

Веселин Белоконски каза, че е имало опит за примирие между Русия и Украйна, но че той е бил осуетен от тези, които поддържат т.нар. "военен бизнес" - според него този саботаж е дошъл от украинската страна.

Красимир Куцаров обяви, че е краен русофоб и силно против политиката на Русия спрямо България. Според него любовта към Русия е равносилна на Стокхолмски синдром. "Те нищо не са ни дали - само са ни взели", коментира той.

Гледайте и подкаста ни с участието на председателя на "Глас народен" Светльо Витков.

Абонирайте се за канала ни в YouTube!

Парламентарни избори 2024
Платена публикация
Купуването и продаването на гласове е престъпление

    Ружа Райчева

    Ружа Райчева завършва "Политически мениджмънт и консултиране" в СУ "Св. Климент Охридски" през 2023 г. с отличие. Преди това се е занимавала с класическа музика и театър. Интересува се от вътрешна политика, медии, култура и международни отношения.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Войната във въздуха на фронта в Украйна