Ексклузивно Еврокомисията: Не сте готови за еврозоната

Плевнелиев: Правителство ще има, Томислав Дончев е перфектен в усвояването на фондове

И Хърватия си има президент като нашия - ляв, популист и русофил, смята Росен Плевнелиев

OFFNews 17 юни 2024 в 18:58 4540 9

Бившият президент Росен Плевнелиев

Снимка БГНЕС/Люба Филипова

Росен Плевнелиев, президент на България в периода 2012-2017 г.

Има два варианта пред България – гръцки и хърватски. Първият вариант е за програмно правителство с пълен мандат и преговори. Да има политици, но да има и програма. В едно програмно правителство, което ще бъде подкрепено от минимум три партии, е редно да има политици. Томислав Дончев е перфектен в усвояването на фондове – 99%, а сега сме на нула. Губим 40 млрд. евро, с които България може да се позлати. 

Това заяви Росен Плевнелиев, президент на България в периода 2012-2017 г., пред бТВ. 

Той е убеден, че правителство ще има. "Трябва да има правителство. Искам да видя как ПП-ДБ ще счупят правителството. Стига вече с игрички. България има нужда политиците да носят отговорност – това е посланието на избирателите", допълни той. 

Според него предходното правителство не е имало план и ясни приоритети.

"Това отврати милиони умерени избиратели. Крайните, феновете – те отидоха и гласуваха. Умерените в България нямаха мотивация. Това ще се промени, когато излезе правителство, което ще носи отговорност", смята Плевнелиев. 

Той коментира и партия "Величие", която успя да влезе в 50-ото Народно събрание. 

"Когато политическите елити се провалят в това да има дългосрочен план, базиран на ценности и ясни стратегически приоритети, в тъмнината на хаоса се раждат такива неща. Това са хора, които не припознават демокрацията, а теориите на конспирацията", каза Росен Плевнелиев.

Според него има два варианта пред България – гръцки и хърватски:

"При гръцкия има хаос, противоречения и политически елити, които не могат да заемат правилните решения и да направят устойчиви решения. Проевропейските елити се провалиха и бяха слаби. Дойдоха фашисти, комунисти, социалисти. 2026 г. ще стане същото в България.  При Ципрас нямаше инвестиции, половината млади гърци напуснаха. 50% пенсиите бяха надолу. Половината млади гърци напуснаха страната". 

Плевнелиев коментира, че, за разлика от Гърция, в Хърватия политическият елит умее да дава решения, за да се върви напред.

"Имат си и "Величие", имат си президент като нашия – ляв, популист и русофил, но Хърватия влезе в еврозоната и е два пъти по-богата от България. Там се строи фабрика на "Бентли", категоричен е той.

По думите му, ако се сформира правителство, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов не може да е министър-председател, а Ще се търси подкрепата от други партии, които да подкрепят програмата, за да няма задкулисие.

"Вторият вариант е правителство на малцинството. За да няма задкулисие, Бойко Борисов може да каже, че поема отговорност и ще бъде министър-председател", каза още Росен Плевнелиев.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    За писането на коментар е необходима регистрация.
    Моля, регистрирайте се от TУК!
    Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

    145

    9

    Джендо Джедев

    18.06 2024 в 08:09

    Telluris Malus,

    "Правителство на ГЕРБ, подкрепено от едва 500 000 избиратели би било напълно нелегитимно." - е как да е нелегитимно, нали каза, че властта произлиза от народа. ;)

    628

    8

    user4eto

    18.06 2024 в 07:04

    С герб и дпс в управлението, еврофондовете НЕ позлатяват България. Позлатяват кръгът слънце...

    310

    7

    Telluris Malus

    18.06 2024 в 03:41

    До Зла свекърва:
    Съгласен съм, че всяка политическа формация, включително ПП, носи своята политическа отговорност, без значение дали си дава сметка да това. Може ПП да са по-добрите, но не са достатъчно добри и няма да получат повече подкрепа от избирателите, освен ако не се научат да водят постоянен и много сериозен диалог с тях. На което явно са неспособни.

    310

    6

    Telluris Malus

    18.06 2024 в 03:36

    Опит за заобикаляне и замазване на проблемите. По навик. Това вече не върви. Правителство на ГЕРБ, подкрепено от едва 500 000 избиратели би било напълно нелегитимно. Аз не чакам нищо от еврофондовете, така че способностите за "усвояване" въобще не могат да ме впечатлява. Точно обратното. България е докарата до тук именно с политика на "усвояване". Ако ГЕРБ-ДПС се докопат до властта, пред България има само един "сценарий" - Венецуелски.

    7625

    5

    Trabajo

    18.06 2024 в 00:40

    не прави чест на г-н Плевнелиев, че не споменава експертността на г-н Дончев и в областта н електронното управление.

    срамота.

    1246

    4

    БотоксПутю

    17.06 2024 в 21:40

    Както винаги, Чехлю е "перфектен". Поздравления на редакцията за снимката.

    145

    3

    Джендо Джедев

    17.06 2024 в 21:19

    "Според него предходното правителство не е имало план и ясни приоритети."

    Боковият пудел има ли представа каква глупост е това? Обзалагам се, че има, ама отдавна си е плюл на фасона, та що да не поджафка още малко по месечината? Или съдебната реформа, поправките в Конституцията, влизането в Шенген и в еврозоната са просто impromptu хрумки?

    1005

    2

    Зла свекърва

    17.06 2024 в 19:54

    И Плевнелиев се излага. Тъпо е да обвинява ППДБ че не носят отговорност. ППДБ при предишните избори се нагърби два пъти с отговорност да състави кабинет, като вторият път беше с цената на огромен личен компромис, когато трябваше да се сработи заедно с ГЕРБ, за да елиминира възможността Радев да управлява еднолично и безконтролно чрез служебни кабинети.

    Отговорност не понесоха ГЕРБ, защото заедно с ИТН събориха кабинета Петков, а после саботираха ротацията и така събориха кабинета Денков - Габриел. Срокът на годност на Бойко Борисов отдавна е изтекъл, но Плевнелиев мълчи за това. Резилът с позицията на Сребреница няма да бъде забравен.

    Би ми се искало про-западните и умерените хора в България да видят бъдещето си с по-нормалните и по-свестни хора от ППБД и да ги подкрепят масово на изборите. Корупционния модел на Пеевски и Борисов може да бъде разграден, и това е най-добре да стане чрез увеличена гражданска подкрепа за партии, които имат волята да го направят.

    17439

    1

    мнение от IP

    17.06 2024 в 19:36

    Абе, защо толкова много "анализатори" и бивши "политици" говорят, че не били гласували хората, защото нямало стабилно правителство. Ако беше така, майсторът на "стабилността" Борисов щеше да спечели с над 50%. Хората не гласуваха, защото не приемат именно Борисов да е на хоризонта! Триста хиляди са хората, които не гласуваха заради Борисов!
     
    X

    Историите на Иво Иванов