Ексклузивно Еврокомисията: Не сте готови за еврозоната

В ПП-ДБ никога не е имало дори подобие на колективен формат на взимане на решения, смята Радан Кънев

Не е имало прозрачен и ясен процес за взимане на решения, категоричен е евродепутатът

OFFNews 17 юни 2024 в 19:29 5984 4

Евродепутатът Радан Кънев

Снимка Сергей Антонов

Евродепутатът от ПП-ДБ Радан Кънев

Коалицията "Продължаваме промяната - Демократична България" никога не е имала дори подобие на колективен формат за обсъждане, а камо-ли за взимане на решения. Когато няма ясен, прозрачен процес за взимане на решения, когато няма колективни органи за взимане на такива решения, няма как да кажа дали сме равнопоставени. 

Това каза пред БНТ евродепутатът от ПП-ДБ Радан Кънев. Според него трябва да се направят ясни и прозрачни колективни формати. "Грешките си ги знаем много добре - дали ги признаваме е друга тема. Въпросът е дали можем да ги поправим бързо", каза той. 

Кънев допълни, че ПП-ДБ трябва да се запита може ли да има ясни отговорници по различни политики, защото опозиционната роля е специфична и изисква много подготвени екипи и политически говорители, които да посочват грешките, но и предлагат алтернативи, както и верните политики, за да се подготвят за спечелване на доверието. 

"Когато една коалиция е подчертано хетерогенна, както е ПП-ДБ по икономическите въпроси, ясно е, че ДБ стоим две-три октави вдясно от ПП, трябва да имаме икономически екип, който да включва говорители от двете формации", категоричен е евродепутатът. 

Според него ПП и ДБ не трябва да се разделят, но е нужна организационна и политическа промяна: "Съхраняването на статуквото вътре в коалицията такова, каквото е, не е силно политическо решение". По думите му коалицията трябва да има ясни прозрачни колективни формати, за които да се вземат решенията.

"Грешките си ги знаем много добре, въпросът е дали може бързо да си ги оправим", каза още той. 

Той определи като повече от разумно решение ГЕРБ да не предлагат Борисов за премиер. "Това няма да промени нашето решение да останем в опозиция, но това дава шанс на управлението им може би да бъде по-стабилно", допълни Кънев.

По думите му ще разберем скоро дали ще има парламентарни избори още веднъж тази година, но "надали".

Кънев посочи, че е било неизбежно да се сътрудничи с ГЕРБ. "Много пъти съм защитавал тази теза, но формулата беше много грешна, опасна и увреждаща", коментира той. 

Евродепутатът заяви още, че сигурни избиратели не съществуват. "Коалиционно представителство няма, ДБ отдавна е обещала една голяма консолидация и политическо единство, но не е изпълнено", заключи той. 

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    За писането на коментар е необходима регистрация.
    Моля, регистрирайте се от TУК!
    Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

    585

    4

    Stoyancho

    18.06 2024 в 12:59

    как вие сте света вода ненапита

    7625

    3

    Trabajo

    18.06 2024 в 00:38

    последните десетина дни няма отмора от Радан.

    хайде малко спокойствие, след успешните избори за паритята му.
    поне оставете врага да се гърчи сам, няма нужда да му помагате.
    че ще ме обземат едни съмнения ....

    200

    2

    демотиватор

    17.06 2024 в 22:25

    И неотдавнашното, и сегашното изказвания на Радан Кънев са пълни с все по-интересна вътрешна информация за коалицията, в която е.
    Може би ще подаде и още, ама съвсем откровено, както е тръгнал... давай, Радане! (ジ)

    310

    1

    Telluris Malus

    17.06 2024 в 19:48

    За мен, коалиция между дясна формация (ДБ) и ясно изразена лява партия (ПП), е противоестествена и неминуемо щеше да доведе до катастрофата, до която доведе. Що се отнася до това, че "грешките си ги знаели", очаквам да споделят това знание, за да са на ясно избирателите с позицията на ДБ.