Ексклузивно Еврокомисията: Не сте готови за еврозоната

Идеологията "Руски мир" срещу истинското православие. Доц. Светослав Риболов в подкаста на OFFNews

Владимир Йончев 17 юни 2024 в 21:52 6140 0

Доц. Светослав Риболов, зам.-декан на Богословския факултет в студиото на OFFNews

Русия се опитва да направи разкол в Българската православна църква, за да бъде избран проруски патриарх.

Това заяви в студиото на OFFNews заместник-деканът на Богословския факултет към Софийския университет "Свети Климент Охридски" доц. Светослав Риболов.

Когато трима български митрополити преди месец съслужиха с висши клирици от Църквата на Украйна в Константинопол,  Руската църква прекрати общение с тях. Но не беше прекратено общението с цялата българска църква. Подходът е доста различен, отколкото с гръцките църкви. 

В аналогичен случай Руската църква осъди Атинската архиепископия - цялата. Осъди Кипърската архиепископия - цялата. Осъди Вселенската патриаршия. Александрийската патриаршия - цялата. Защо не осъдиха цялата българска църква, а осъдиха само тези митрополити и двама епископи?

Обяснението е, че те търсят разкол. Защото знаят, че в България има едни 20-25% луди, които и без пари, и без облаги работят за Русия. Те разчитат, че тези хора ще направят вътрешен конфликт в българската църква и българската църква ще се раздели. Но според мен руснаците не са прочели промените в Закона за верозиповеданията, който за разлика от 90-те години, в момента не допуска схизма в България, каза доц. Риболов.

В подкаста на OFFNews той подробно обясни генезиса на доктрината "Руский мир" (в превод от руски - руски свят, бел. ред.).

През 2013-2014 г руската пропаганда се ожесточи, очевидно вече се готвеха за скорошен военен конфликт. При липсата на комунистическа идеология, която беше фалирала, на тях им трябваше някаква идеологическа ракета-носител и това беше православната църква на Русия.

Когато започнах да ровя в концепцията "Руский мир", която е идеологическият заместител на комунизма, открих, че първите публикации на тази тема са още през 2000-2003 г. Очевидно зад избирането на Владимир Владимирович като президент, зад цялата тази акция по възстановяването на Руската федерация като колониална сила, стои мозъчен тръст, свързан със старата КГБ, който е подготвил този военен конфликт.

Над 1000 водещи православни богослови са подписали писмо, в което се казва, че концепцията "Руский мир" е войнстваща ерес на християнството, а не православното учение. Сред подписалите се е самият той, както и други теолози и свещеници от България, както и много руснаци.

Писмото е изпратено до предстоятелите на всички поместни църкви.

Ако прочетете програмния текст на Световния руски събор, който изразява тази идеология, ако прочетете проповедите на сегашния руски патриарх Кирил, направете статистика колко пъти употреява думите "Троица", или "Иисус Христос", или "Светият дух". Нула. Нито веднъж, каза доц. Риболов.

Цялото интервю на доц. Светослав Риболов можете да видете във видеото.

Абонирайте се за канала на OFFNews в YouTube!

 

    Владимир Йончев

    Владимир Йончев е главен редактор на OFFNews. Завършил е НГДЕК "Св. Константин Кирил Философ" и специалност философия в СУ "Св. Климент Охридски". Работил е във вестниците "Новинар", "Стандарт", "Телеграф" и "Македония". Носител на наградата "Черноризец Храбър" за журналистическо разследване.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Историите на Иво Иванов